ARTRITA, boala a 200.000 de români

Aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate în România cu diferite tipuri de artrită, o boală care la nivel mondial este pe al doilea loc în ceea ce privește costurile pe care le angrenează în societate, după bolile cardiovasculare.

Aceste estimări au fost făcute publice miercuri de experții Ruxandra Ionescu, președinta Societății Române de Reumatologie, și Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Prezent la conferința de presă a fost și jurnalistul Ovidiu Constantinescu. Acesta a vorbit din perspectiva pacientului despre provocările pe care le presupune viața cu poliartrita reumatoidă. El a povestit că a fost diagnosticat cu această boală în urmă cu 18 ani, după ce timp de 9 luni i-a ignorat simptomele.

În perioada în care a aflat că suferă de poliartrită reumatoidă, Ovidiu Constantinescu era jurnalist pe teme sportive la BBC în Marea Britanie și avea o viață foarte activă. El și-a amintit cum a fost anunțat că suferă de această boală. "Doctorul mi-a spus: 'Am două vești, o veste bună și o veste rea. Vestea bună este că nu o să mori. Vestea proastă este că o să trăiești cu boala aceasta toată viața'", a povestit Constantinescu.

El a mărturisit că a suferit de depresie timp de aproape doi ani și jumătate de la aflarea diagnosticului, până să învețe să își accepte și să își gestioneze suferința. În prezent, el are o dublă proteză la șold și spune cu umor că este o adevărată bătaie de cap pentru angajații aeroporturilor, deoarece metalul este detectat de filtrele acestora. "La mine, moda începe de la găsirea unui pantof pentru piciorul stâng", a spus el, explicând că durerile lui de picior sunt ca și cum ar merge cu două piuneze în încălțări.

La rândul său, doctorul Ruxandra Ionescu a subliniat că în România una dintre problemele legate de poliartrita reumatoidă este faptul că pacienții nu merg direct la reumatolog, ci se adresează, uneori, ortopedului și sunt tratați simptomatic. Totodată, o mică parte din cei care suferă de artrite sunt înregistrați în sistemul medical, deși terapia este integral rambursată.

VEZI ȘI: Şapte ani de viaţă în plus, dacă poliartrita se descoperă din vreme

Medicul a explicat că artrita este o boală care duce rapid la pensionarea celui care suferă. Astfel, dintre cei care suferă de artrite de cinci ani, doar 60% mai lucrează, dintre cei care suferă de artrite de 10 ani, 50% mai lucrează iar dintre cei care suferă de artrite de peste 15 ani, doar 33% mai sunt integrați în câmpul muncii.

Ionescu a spus că își dorește ca, prin intermediul terapiilor, pacienții să nu aibă doar o calitate a vieții mai bună, ci și să fie reintegrați în ciclul muncii, cu atât mai mult cu cât cei care sunt diagnosticați cu artrite sunt la vârste active, de 30-40 de ani. În acest sens, în iulie va începe programul de Auto-Management al Artritei, la care vor participa 15 pacienți. Acesta urmează primei etape a inițiativei, care a avut loc în noiembrie anul trecut. În cadrul acestei prime etape au fost pregătiți 19 traineri, cursurile fiind susținute de Ian Darling și Jean Thompson, de la Stanford University School of Medicine.

Prin acest program, pacienții vor învăța să își gestioneze durerea, să colaboreze cu medicii în ceea ce privește tratamentul, dar și să își creeze obiective în funcție de condiția lor.

Potrivit lui Cătălin Codreanu, acest program le oferă pacienților integrarea în societate și în câmpul muncii. Conform statisticilor, 80% dintre cei diagnosticați cu artrite experimentează o limitare a mobilității iar 25% nu își pot face treburile cotidiene. Costurile implicate de tratamentul și de retragerea din câmpul muncii al celor care suferă de această boală este pe al doilea loc, după costurile implicate de bolile cardiovasculare, a arătat el.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile reumatismale sunt cea mai raportată boală a populației adulte, cu 10% din populație care prezintă din această cauză un handicap motor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel