Armata Federației Ruse a început retragerea din Kazahstan

Armata Federației Ruse a început retragerea din Kazahstan  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata Federației Ruse a început retragerea din Kazahstan / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Forțele OTSC au început retragerea din Kazahstan, potrivit ministrului Apărării din Federația Rusă.

Forţele militare din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), conduse de Rusia, au început joi retragerea din Kazahstan, a anunţat Ministerul Apărării rus, transmite AFP.

"Unităţile soldaţilor păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), îndeplinindu-şi sarcinile fixate, au început să pregătească materialul militar şi tehnic pentru a fi încărcat în aparatele aviaţiei ruse în vederea revenirii la baza lor permanentă", a anunţat ministerul de la Moscova într-un comunicat.

Aceste trupe, constituite în special din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate la cererea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Takaev şi sub egida OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat marţi că trupele din cadrul alianţei militare postsovietice OTSC, desfăşurate în ţară pe fondul protestelor violente care au afectat această republică din Asia Centrală săptămâna trecută, vor începe să se retragă în termen de două zile. Potrivit lui Tokaev, procesul de retragere nu va dura mai mult de 10 zile, potrivit Agerpres.

Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile

Tokayev a declarat marți că contingentul de trupe pe care l-a solicitat de la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a fostelor state sovietice, va începe să părăsească țara din Asia Centrală în două zile, retragerea urmând să nu dureze mai mult de 10 zile.

Kazahstanul și Rusia au catalogat criza de săptămâna trecută drept o tentativă de lovitură de stat asistată de „teroriști” străini, dar au furnizat puține dovezi care să susțină această afirmație. Ciocnirile, în care au fost uciși cetățeni și polițiști, au apărut după escaladarea tensiunilor începute cu protest pașnic împotriva creșterii prețului energiei.

Forțele de securitate kazahe au reținut aproape 10.000 de persoane, potrivit Ministerului de Interne al Kazahstanului.

Președintele a nominalizat un nou premier

Între timp, președintele Tokayev, care anterior a demis guvernul în încercarea de a ușura disidența, l-a nominalizat pe Alikhan Smailov ca prim-ministru, iar camera inferioară a parlamentului l-a votat în funcție. Smailov, în vârstă de 49 de ani, a fost prim-viceprim-ministru în cabinetul anterior, pe care Tokaev l-a demis.

Numărul morților din protestele de săptămâna trecută este neclar, deoarece informațiile fiabile sunt greu de verificat în fosta țară sovietică (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel