Ar putea rezista România în cazul unui atac rusesc? Ciucă: Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi-noapte

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a evidențiat importanța trupelor NATO pe teritoriul României.

Nicolae Ciucă a vorbit, în emisiunea moderată duminică seară de Laura Chiriac, despre contextul politic și militar în care ne aflăm, respectiv războiul din Ucraina și atacul Iranului de sâmbătă noapte asupra Israelului. Nicolae Ciucă a vorbit despre înzestrarea României și relațiile de securitate pe care le avem.

Liderul PNL a zis că este imposibil ca România și aliații NATO să fie surprinși de un eventual atac militar din partea Rusiei sau să nu existe timpul necesar din partea forțelor aliate de a respinge la timp acest atac. El a dat ca exemplul coaliția formată sâmbătă pentru a respinge atacul cu drone iranian împotriva teritoriului israelian:

'Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi-noapte când s-a creat o coaliție ad-hoc. Deci dacă o coaliție a reușit să se mobilizeze și să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membră a NATO beneficiază de toate garanțiile de securitate”, a zis liderul PNL.

'În momentul de față, nu întâmplător pe teritoriul României avem trupe NATO, capacități de răspuns anti-aeriană, avem forțe terestre, mijloace de supraveghere și avertizare timpurie. Sunt planuri deja coordonate și reacția este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Este foarte greu să se mai realizeze surprinderea strategică, adică să ne trezim dintr-odată, peste noapte, este atacată și nu există timpul necesar să se formeze pachetul de forțe de răspuns este imposibil, aproape imposibil!', a zis Nicolae Ciucă.

'Foarte important ce ne-ați spus!', a subliniat Laura Chiriac.

'Trebuie să vedem ansamblul! Ucraina rezistă pentru că este sprijinită iar noi ne bucurăm de această stare de pace și de liniște pentru că Ucraina își apără teritoriul prin menținerea liniei frontului de peste doi ani de zile în acea zonă de est a Ucrainei. Dincolo de faptul că își apără țara, reprezintă și un aliniament de protecție pentru noi ceilalți. Gândiți-vă cum s-ar schimba situația în momentul în care linia frontului ar fi ruptă și din momentul acela ne trezim cu o înaintare a forțelor ruse către vest și toate consecințele, întreg caruselul acesta al efectelor de care trebuie să ne îngrijim altfel decât avem aliniamentul de contact la câteva sute de kilometri distanță de noi', a mai zis Nicolae Ciucă.

'În momentul în care se întâmplă ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, chestiunea aceasta favorizează acțiunile Rusiei pentru că este clar că va fi nevoie de sprijin. Am văzut că în coaliția de aseară au participat SUA, Marea Britanie, Franța. Sunt trei țări puternice care au o contribuție a sprijinului de război pentru Ucraina substanțială. În momentul în care avem o subdiviziune a sprijinului, atunci vă dați seama că vom avea o diminuare a capacității de ajutor pe care Ucraina o primește. Vorbim de o poză mare pe care trebuie să o analizăm din toate unghiurile', a mai spus Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel