Andrei Caramitru: "Mesajele reale ale summit-ului NATO de la Bucureşti". Fake news la un punct

Facebook Andrei Caramitru
Facebook Andrei Caramitru

Andrei Caramitru, fost consilier al copreşedintelui USR-PLUS Dan Barna, a spus pe pagina sa de socializare care au fost "mesajele reale" ale summit-ului NATO din Bucureşti şi ale exerciţiilor militare supravegheate de Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei. Cu toate acestea, el a făcut şi o eroare la unul dintre puncte. 

"Mesajele reale ale summit-ului NATO din Bucureşti şi ale exercițiilor militare din România:

- România a preluat de la Polonia rolul de leader al flancului estic. Previzibil: Turcia a devenit o problemă, Polonia a mizat exclusiv pe Trump şi acum nu mai sunt văzuți pozitiv de Washington. E extraordinar de bine pentru noi.

- Mesaj pentru Putin: tot flancul e unit împotriva ta, putem mobiliza rapid forţe speciale şi armatele noastre combinate + SUA. Aşa că nu ți-o lua în cap, stai liniștit.

- Mesaj pentru China: NATO e împotriva ta, în Europa de Est nu aveți ce căuta, vă excludem economic vorbind din orice sector strategic.

- Mesaj pentru UE şi Europa de Vest: voi nu contaţi în deciziile militare şi geo-politice. Nici măcar nu au fost invitați prin video-call, așa de politețe. Mare palmă. Pentru că avem interese total diferite - ei vor business cu Rusia și “suveranitate” Europeană, adică să nu mai fim apropiați de SUA ci de Kremlin - şi pentru asta ne-ar vinde mâine. Mesajul clar e că vom bloca orice astfel de mișcare, şi avem un cordon de securitate puternic între ei şi Rusia. Şi lucraă cu SUA pe politică externă şi militară, nu cu ei. Punct", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Caramitru, eroare la ultimul punct 

Andrei Caramitru spune, la ultimul punct, că la acest summit nu au participat, nici măcar prin videocall, state din Europa de Vest, pe motiv că România ar avea interese total diferite faţă de vestul Europei. Cu toate astea, informaţia este falsă. Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Kosice (28 februarie 2019). 

Reuniunea a avut loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf.

VEZI Declarația comună de la summitul NATO: Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel