Andi Cristea, europarlamentar PSD: O temă serioasă de gândire și acțiune pentru liderii de la Chișinău

Andi Cristea
Andi Cristea

Andi Cristea, europarlamentar PSD, președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, a comentat evenimentele recente de la Chișinău.

La 27 iunie 2014 Uniunea Europeană și Republica Moldova au semnat Acordul de Asociere. Acel acord prevede asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în spațiul comunitar. Acum la o distanță de patru ani, Andi Cristea a explicat care dintre cele două dimensiuni este cea mai avansată și care dintre ele necesită îmbunătățiri, dimensiunea politică sau ce economică.

”În baza Acordului de Asociere, în Republica Moldova s-au înregistrat progrese care pot fi privite ca rezultate ale unei voinței politice pro-europene și au implicații politice și economice deopotrivă. Mă refer în special la liberalizarea regimului de vize și la redirecționarea produselor moldovenești către piața europeană. Astfel, libertatea de mișcare a cetățenilor în spațiul comunitar este rezultatul unei apropieri politice, dar efectele sunt în special economice. În același timp, redirecționarea exporturilor moldovenești din est către vest ține de cooperarea economică, dar transmite un mesaj geopolitic. În esență, dacă ne uităm la aceste exemple și la altele, integrarea economică a Republicii Moldova s-a făcut prin asociere politică, iar asumarea de către puterea de la Chișinău a unui drum european a deschis perspective pentru asistență economică, acorduri majore în acest sens și intrarea unor investitori noi pe piața moldovenească.

Republica Moldova trebuie să demonstreze angajament puternic față de respectarea principiilor statului de drept

Economia Republicii Moldova în sine a crescut mai ales în ultimii doi ani, pe fondul stabilizării politice și al reformelor economice, lucru consemnat ca atare de către Bruxelles. Însă, așa cum cele două dimensiuni se sprijină una pe cealaltă, tot așa se pot trage în jos. În acest moment, în relația cu Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să demonstreze angajament puternic față de respectarea principiilor statului de drept, consolidarea democrației și soluționarea dosarelor care au dus țara în pragul crizei. Așa cum arată experiența tuturor țărilor care au trecut printr-o perioadă de tranziție, economia nu se poate dezvolta în condiții de lipsă de încredere generalizată în instituțiile statului, indiferent de natura parteneriatelor externe. Cred că aceasta ar trebui să fie o temă serioasă de gândire și acțiune pentru liderii de la Chișinău”, a zis Andi Cristea într-un interviu pentru TVR Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel