Andi Cristea, europarlamentar PSD: Nu comentez ce spune Băsescu, DAR...

Europarlamentarul social-democrat Andi Cristea a fost rugat să comenteze faptul că Traian Băsescu a spus că "dacă nimeni nu oferă nicio perspectivă Republicii Moldova, unirea ar fi șansa".

"Eu nu comentez ceea ce spune fostul președinte Traian Băsescu. Ca să vă răspund la întrebare, nu sunt analist politic. Eu pot să fac analize politice, dar nu e rolul meu de a face analize politice. Deci, nu comentez ce spune un actor sau altul politic de la Chișinău sau din România. Rolul meu este să sprijin din Parlamentul European acest proces de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Că nu se pot face toate lucrurile așa cum ne dorim noi să fie, e partea a doua. Noi încercăm să ne facem datoria", a zis Andi Cristea.

Atenție acordată pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia

Întrebat cât de multă atenție se acordă statelor Republica Moldova, Ucraina și Georgia la nivel european, el a declarat: "Cred că nu se mai acordă atât de multă atenție cât se acorda, de exemplu, în 2014. Și asta din cauza evoluțiilor de pe continentul european. În principal, din cauza celor două probleme care emană din vecinătatea sudică. Mă refer aici la migrație, problema refugiaților, și la elementele de securitate teroristă care vin toate din nordul Africii, Orientul Mijlociu. Și e cunoscut faptul că cele mai influente și mai importante state din cadrul Uniunii Europene, și nu vorbesc aici nici de România, nici de Polonia, nici de statele central și est-europene sau de statele baltice, se confruntă cu dificultăți care vin din sud și atunci interesul lor legitim este să canalizeze atenția și instrumentele financiare ale Uniunii Europene pentru a preîntâmpina problemele care vin din sud".

[citeste si]

Interesul major în politica de vecinătate este pe sud

"Realist vorbind, pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia cel mai bun lucru care se poate întâmpla este să rămână stabile pe o orbită europeană, pentru că, din păcate, la momentul acesta Uniunea Europeană se concentrează în ceea ce privește extinderea pe zona Balcanilor de Vest, iar cum spuneam mai devreme, interesul major în politica de vecinătate este pe sud, nu pe est", a mai spus Andi Cristea într-un interviu pentru Europa Liberă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel