Amendă uriașă pentru POLUAREA cu ape de MINĂ în județul Maramureș! Ce râuri au fost afectate

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Reprezentanții unei societăți din județul Maramureș au fost amendați pentru poluarea cu ape de mină a trei cursuri de apă.

Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa au sancţionat o societate cu amendă contravenţională în valoare de 120.000 de lei, pentru poluarea cu ape de mină a trei cursuri de apă din judeţul Maramureş, transmite Agerpres.

"Sancţiunea a fost aplicată pentru evacuarea apelor de mină neepurate în emisarul Valea Roşie. În data de 17 februarie 2021, acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băiţa, apoi în râul Lăpuş şi în Someş(...) Amenda a fost aplicată conform principiului 'Poluatorul plăteşte', în urma controlului la faţa locului şi pe baza analizelor efectuate, care au evidenţiat depăşiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate", a spus Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

 

Pericolul poluării cu apă de mină



Potrivit acesteia, poluarea accidentală a fost închisă, însă rămâne deschisă problematica impactului minier istoric asupra cursurilor de apă.

"Pe aceste râuri se pot înregistra valori crescute ale poluanţilor specifici acestor zone (cupru, zinc), precum şi ale metalelor grele (cadmiu, plumb şi nichel), dacă nu se iau măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiţii pentru epurarea apelor de mină.", a subliniat Cristina Vădan.

Conform Cristinei Vădan, societatea nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor şi efectelor poluării, care sunt prevăzute în planul de prevenire şi combatere a poluărilor accidentale. Acesta este parte integrantă din documentaţia tehnică care a stat la baza obţinerii autorizaţiei de gospodărire a apelor. Minele din judeţul Maramureş au fost închise în anul 2007, odată cu îngheţarea subvenţiei de stat acordat mineritului neferos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel