Ambasadorii SUA, Marii Britanii, Belgiei şi Ungariei în Harghita, la balul de Lăsata Secului

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, cel al Marii Britanii, Paul Brummell, ambasadorul Belgiei, Thomas Baekelandt şi ambasadorul Ungariei, Zákonyi Botond, au venit în Harghita la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, şi s-au alăturat celor peste o mie de participanţi, ansambluri tradiţionale din tot judeţul şi localnici din Sânsimion. Invitații au  dansat, au băut pălincă şi au mâncat kürtőskalács.

Cei patru diplomaţi, o parte însoţiţi şi de soţiile lor, au privit încântaţi evoluţia ansamblurilor venite din 13 localităţi ale judeţului, participanţii purtând diverse măşti şi ridiculizând păcatele omeneşti şi toate probleme actuale, sociale, economice sau politice.

Imediat după deschiderea Balului de Lăsata Secului, ambasadorii Marii Britanii şi Belgiei, Paul Brummell, respectiv Thomas Baekelandt au fost atraşi de un stand unde se pregătea kürtőskalács şi, încurajaţi de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, s-au încumetat să încerce să prepare şi ei acest produs tradiţional, foarte popular în zonă.

Cei doi diplomaţi au întins aluatul, l-au tăiat în fâşii nu mai groase de doi centimetri şi s-au descurcat foarte bine, până când au trebuit să îl întindă pe sulul din lemn, uns cu ulei, operaţiune care s-a dovedit a fi un pic mai complicată.

Cu toate acestea, experienţa a fost foarte apreciată, cei doi ambasadori distrându-se sub privirile amuzante ale soţiilor.

"Experienţa a fost foarte frumoasă, dar nu cred că sunt un expert. Deci, este dificil şi doamna care face kürtőskalács este cu adevărat talentată. Îmi place foarte mult. Şi în ceea ce priveşte acest eveniment, este foarte frumos, foarte interesant, mâncare foarte bună", a spus ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

[citeste si]

După acest moment, oaspeţii au mers pe una din străzile localităţii Sânsimion, unde un grup folcloric, acompaniat de muzică tradiţională secuiască, prezenta o scenetă amuzantă, de înmormântare a iernii şi a spiritelor rele.

Imediat după ce actorii amatori şi-au terminat reprezentaţia, mai multe femei îmbrăcate în port tradiţional i-au invitat la dans pe cei patru ambasadori, care şi-au demonstrat abilităţile de buni dansatori.

Şi pentru că orice oaspete care vine în Harghita este primit cum se cuvine, diplomaţii au fost serviţi apoi cu bucate specifice balului de fărşang, respectiv cartofi fierţi, brânză, pâine cu untură şi ceapă, gogoşi fierbinţi, prăjituri, vin fiert, ceai cald şi nelipsita pălincă.

"Sunt foarte, foarte fericit că m-am întors în Harghita, mai cu seamă în această zi specială de sărbătoare. (...) Este un carnaval tradiţional, eu nu sunt catolic, dar am petrecut mult timp în areale catolice, în Irlanda, în Germania, în Trinidad, în Caraibe, unde se se organizează carnavaluri, şi sunt bucuros să experimentez versiunea carnavalului din Harghita", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Şi ambasadorul Paul Brummell s-a declarat încântat de experienţa de care a avut parte şi de bucatele tradiţionale ale zonei.

"Este o plăcere pentru mine să mă aflu aici, la Sânsimion, la o sărbătoare foarte specială, legată de comunitatea maghiară de aici, din judeţul Harghita, celebrarea de Fărşang, înmormântarea Fărşangului. Am înţeles că reprezintă un fel de 'la revedere' pentru iarnă şi de aşteptare pentru vară. E foarte frumos, sunt costume foarte speciale şi cred că o să fie o zi foarte interesantă. (...) Am încercat cartoful, care este o specialitate de Sânsimion, a fost absolut foarte bun, am încercat şi pălinca şi a fost foarte bună şi ea", a spus ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a punctat faptul că i-a invitat pe cei patru diplomaţi pentru a le arăta lucrurile bune şi frumoase din judeţ şi chiar a anunţat că este 'o zi fără politică', doar cu tradiţii şi voie bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel