Alertă de tsunami în Indonezia. Autoritățile intervin după ce vulcanul Ruang a erupt - FOTO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A fost emisă o alertă de tsunami în Indonezia.

Autoritățile din Indonezia au emis o alertă de tsunami după ce un vulcan a erupt de mai multe ori în cea mai sudică regiune a țării, aruncând o coloană de fum în cer și forțând sute de persoane să fie evacuate din casele lor. Muntele Ruang, un stratovulcan din provincia Sulawesi de Nord, a erupt pentru prima dată marți la ora locală 21.45, iar apoi de patru ori miercuri, a declarat agenția de vulcanologie din Indonezia.

Nivelul de alertă pentru vulcanul Ruang, al cărui vârf se află la 725 de metri deasupra nivelului mării, a fost ridicat miercuri seara de la trei la patru, cel mai înalt nivel din sistemul cu patru niveluri.

”Pe baza rezultatului observațiilor vizuale și instrumentale care au arătat o creștere a activității vulcanice, nivelul Muntelui Ruang a fost ridicat de la nivelul trei la nivelul patru”, a declarat Hendra Gunawan, șeful agenției de vulcanologie din Indonezia, conform The Guardian.

Autoritățile au extins miercuri seara o zonă de excludere de 4 km în jurul craterului la 6 km.

 

Foto: Agerpres

Nu au fost raportate decese sau răniți, dar peste 800 de persoane au fost evacuate din două sate de pe insula Ruang către insula Tagulandang din apropiere, a anunțat agenția de stat Antara.

Agenția de vulcanologie a declarat că locuitorii din Tagulandang trebuie să fie evacuați în afara razei de 6 km până miercuri seara.

Oficialii se tem că o parte a vulcanului s-ar putea prăbuși în mare și ar putea provoca un tsunami, așa cum s-a întâmplat în 1871. Insula Tagulandang din nord-estul vulcanului este din nou în pericol, iar locuitorii acesteia se numără printre cei cărora li s-a cerut să fie evacuați.

Agenția națională indoneziană de atenuare a efectelor dezastrelor a declarat că locuitorii vor fi mutați în Manado, cel mai apropiat oraș, pe insula Sulawesi, o călătorie de șase ore cu barca.

Tsunami în 2018

În 2018, erupția vulcanului indonezian Anak Krakatau a provocat un tsunami de-a lungul coastelor din Sumatra și Java, după ce părți ale muntelui au căzut în ocean, provocând moartea a 430 de persoane.

Într-o declarație, Gunawan le-a transmis oamenilor ”să fie în alertă pentru potențiala ejecție de roci, descărcări de nori fierbinți și tsunami cauzate de prăbușirea corpului vulcanului în mare”.

Erupția inițială a vulcanului Ruang de marți seară a împins un coloană de cenușă la 1,2 mile în aer, iar a doua erupție a dus-o la 1,5 mile, a declarat Muhammad Wafid, șeful agenției geologice, într-o declarație.

Agenția de vulcanologie a declarat că activitatea vulcanică a crescut după două cutremure din ultimele săptămâni.

Indonezia, o țară vastă formată din arhipelaguri, cunoaște o activitate seismică și vulcanică frecventă din cauza poziției sale din Cercul de foc al Pacificului, o zonă în formă de arc în care se ciocnesc plăcile tectonice, care se întinde din Japonia prin sud-estul Asiei și prin bazinul Pacificului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel