Alegeri Franța: Nicolas Sarkozy, Alain Juppe sau Francois Fillon, candidatii dreptei

alegeri franta
alegeri franta

Cu cinci luni înaintea prezidențialelor, dreapta franceză desfășoară duminică primul tur al alegerilor primare la care participă umăr la umăr trei favoriți: fostul președinte Nicolas Sarkozy, care se prezintă drept candidat al poporului și doi foști prim-miniștri, moderatul Alain Juppé, și liberalul Francois Fillon, potrivit France Presse.

Primele rezultate vor fi disponibile în jurul orei 22:00. 

Cele circa 10.000 de birouri de vot s-au deschis la ora locală 08:00 (07:00 GMT) și se vor închide la 19:00 (18:00 GMT) în Franța continentală — peste mări și țări a început votarea sâmbătă pentru acest scrutin strâns, cu miză hotărâtoare.

Cu o stângă fărămițată, învingătorul acestor alegeri primare are șanse mari să câștige scrutinul prezidențial din 2017, devansând extrema dreaptă, potrivit sondajelor.

De luni de zile, primarul orașului Bordeaux (sud-vest), Alain Juppé, 71de ani, conduce în sondaje, mizând pe popularitatea în scădere a președintelui în exercițiu Francois Hollande, dar și pe cea a predecesorului său de dreapta Nicolas Sarkozy.

Pozând în adept al coeziunii, el a dus bătălia electorală pe o linie ponderată, refuzând să "cedeze fricii" sau să "ridice elitele împotriva poporului", în condițiile în care criza migrației și atentatele jihadiste alimentează discursul populist.

Nicolas Sarkozy, care speră să creeze un efect exploziv cu candidatura sa, și-a remobilizat "fanii", prezentându-se ca "apărător al majorității tăcute", cu un discurs de dreapta asupra autorității, imigrației și identității naționale.

Dar, ieșirile sale cu privire la "strămoșii galici" ai francezilor sau "tirania minorităților" i-au deturnat simpatizanții de dreapta mai moderați și l-au împiedicat să-și extindă baza electorală.

Francois Fillon, candidatul-surpriză

Trei dezbateri televizate între cei șapte candidați, șase bărbați și o femeie, au permis unui al treilea actor politic, Francois Fillon, discretul premier sub președinția lui Nicolas Sarkozy, să intervină în acest duel anunțat.

Acest iubitor de Formula 1, care vine cu un proiect foarte liberal în plan economic și conservator pe probleme sociale, a înregistrat o creștere rapidă în sondaje în ultimele zile.

Ultimul sondaj de opinie, publicat vineri seara la închiderea campaniei, îl dădea în frunte în primul tur al alegerilor primare cu 30% din intențiile de vot, față de 29%, cu cât erau cotați principalii săi rivali.

Potrivit tuturor comentatorilor, totul va depinde de nivelul de participare la acest prim tur al primarelor, primele alegeri primare în istoria dreptei franceze, estimându-se că ar putea participa de la două până la patru milioane de oameni.

În cazul în care militanții Republicanilor vor fi singurii care vor participa, avantajul va merge spre Nicolas Sarkozy, notează Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel