Agenţia de rating Fitch, decizie explozivă. Ce se întâmplă în SUA

Agenţia de evaluare financiară Fitch a luat o decizie explozivă cu privire la SUA, iar acest lucru ar putea impacta şi Europa. 

Agenţia de evaluare financiară Fitch a menţinut la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite dar a înrăutăţit perspectiva de la stabilă la negativă, citând adâncirea deficitului pentru a finanţa măsurile de stimulare menite să combată efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA şi Reuters.

Agenţia a apreciat că înrăutăţirea perspectivei reflectă "deteriorarea finanţelor publice ale SUA şi absenţa unui plan credibil de consolidare".

Datoria şi deficitul, care începuseră deja să crească înainte de pandemie, au început să erodeze tradiţionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentală a SUA, cea mai ridicată în rândul ţările care beneficiază de rating "AAA", ar urma să depăşească 130% din PIB până în 2021, avertizează Fitch.

"Flexibilitatea financiară, asistată de intervenţia Rezervei Federale a SUA în vederea restabilirii lichidităţilor către pieţele financiare, nu atenuează în întregime riscurile la adresa sustenabilităţii pe termen mediu a datoriei, şi creşte riscul ca autorităţile SUA să nu consolideze suficient finanţele publice pentru a stabiliza datoria publică după ce trece şocul provocat de pandemie", se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Randamentul obligaţiunilor, afectat



"Decizia Fitch reduce încrederea în pieţele financiare americane, şi va determina unele entităţi să vândă bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligaţiunilor, chiar dacă nimeni nu se aşteaptă la intrarea SUA în incapacitate de plată", a apreciat Mike Englund, economist şef la Action Economics.

În iunie, agenţia de evaluare financiară Moody's a confirmat la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite, cu perspectivă stabilă. Standard & Poor's, care a retrogradat calificativul SUA la "AA plus" în 2011, atribuie o perspectivă stabilă ratingului, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel