Adrian Năstase alături de trei "grei" ai "Grupului de la Cluj"

Adrian Năstase, alături  de  Ioan Rus, Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș (catalizatori ai cunoscutei sintagme "Grupul de la Cluj") au fost prezenți, duminică seara,  la concertul Filarmonicii de Stat Transilvania, dedicat Zilei Naționale a României, informează actualdecluj.ro.

Politicienii au aplaudat minute în șir prestația artiștilor de pe secena Sălii „Auditorium Maximum". De la eveniment nu au lipsit nici politicienii clujeni liberali: primarul Emil Boc, senatorul Marius Nicoară dar și alți reprezentanți și lideri din administrația locală, precum și importanți oameni de afaceri.

"Programul a fost bine ales: un concert de pian de Dinu Lipatti ( cel pe care marele pianist il interpretase, prin 1941, in aceeasi sala de la Musikverein) si doua piese de Enescu ( o pastorala – descoperita recent si cunoscuta Simfonie nr. 1). In prima parte, am ascultat si celebrul concert pentru pian al lui Grieg, in interpretarea minunata a Alexandrei Dariescu", a scris Adrian Năstase pe blog

Concertul Orchestrei Filarmonicii Transilvania de aseară (cu pianista Aleaxandra Dariescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea) reprezintă un promo pentru deschiderea Centenarului Marii Uniri și a fost organizat cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders, în care sunt implicați mai mulți profesori universitari, medici, artiști și oameni de afaceri clujeni. Ioan Rus este membru în Consiliul Director și a explicat pentru sursa citată că Fundația și-a fixat un obiectiv principal, de a sprijini evenimentele majore dedicate Centenarului României și de a promova valorile Transilvaniei și la nivel internațional. Fundația Transilvania Leaders este coordonată de fostul rector al UMF Cluj, Marius Bojiță.

Au adunat bani pentru a trimite Filarmonica să concerteze în celebra Sală aurie Musikverein, de 1 Decembrie

"Am realizat că Guvernul nu prea are un program pe care să ne putem baza pentru Centenar, astfel că ne-am propus să ne implicăm și noi și să sprijinim cât putem instituțiile de cultură, prin intermediul Fundației Transilvania Leaders. Începem, așadar, cu acest prim concert al Filarmonicii, dedicat Zilei Naționale de 1 Decembrie (cel susținut aseară – n.red), iar pentru a consemna importanța deschiderii Centenarului și la un nivel mai înalt, am adunat fonduri pentru ca Orchestra Filarmonicii să susțină un concert la Viena, în celebra Sală aurie Musikverein", a explicat Ioan Rus pentru Actual de Cluj. Cu acest concert va debuta, practic, seria manifestărilor culturale dedicate Centenarului în Austria.

Atât Institutul Cultural Român de la Viena, cât și Ambasada României în Austria contribuie la organizarea evenimentelor care vor marca Centenarul Marii Uniri a României, numai că pentru foarte multe dintre activitățile programate nu există finanțări. „Oamenii din instituții sunt interesați să se implice, să facă, dar nu prea au fonduri la dispoziție. Numai pentru închirierea sălii la Musikverein, costurile sunt undeva la 30.000 de euro. Domnul Marius Tabacu (managerul Filarmonicii de Stat Transilvania – n.red) a venit la mine și mi-a explicat că se poate organiza concertul acolo că sunt necesari acești bani, iar noi ne-am ocupat să-i strângem. Am fost surprins de deschiderea oamenilor de afaceri clujeni. Chiar s-au bucurat să contribuie când au auzit de concert. Mi-ar fi plăcut să putem rezolva să fie transmis în direct, însă toată procedura s-a dovedit extrem de complicată. E bine, însă, că va fi retransmis de TVR", a comentat Ioan Rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel