Activista Greta Thunberg ar putea câștiga Premiul Nobel pentru Pace

Sursă foto: Facebook Greta Thunberg
Sursă foto: Facebook Greta Thunberg

Mai mulți observatori internaționali apreciază că Premiul Nobel pentru Pace ar putea fi câștigat de activista Greta Thunberg.

Premiul Nobel pentru Pace va fi anunțat cu doar trei săptămâni înainte ca liderii mondiali să se întrunească la un summit climatic despre care oamenii de știință spun că ar putea determina viitorul planetei, un motiv pentru care observatorii premiilor spun că acesta ar putea fi anul Gretei Thunberg. Cel mai prestigios premiu politic din lume va fi dezvăluit pe 8 octombrie.

Odată cu reuniunea la nivel climatic COP26, stabilită pentru începutul lunii noiembrie în Scoția, încălzirea globală ar putea deveni un domeniu de mare interes. Oamenii de știință consideră că acest summit este ultima șansă de a stabili obiective obligatorii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru următorul deceniu, vital dacă lumea are speranța de a menține schimbarea temperaturii sub obiectivul de 1,5 grade Celsius pentru a evita anumite probleme majore.

Acest lucru ar putea duce spre Greta Thunberg, activista suedeză pentru climă, care la 18 ani ar fi al doilea cel mai tânăr câștigător din istorie, după pakistanezul Malala Yousafzai.

"Comitetul dorește adesea să trimită un mesaj. Și acesta va fi un mesaj puternic de trimis COP26", a declarat Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm. Reuters.

Libertatea de exprimare, o altă problemă sensibilă

O altă problemă importantă pe care comitetul ar putea dori să o abordeze este democrația și libera exprimare. Acest lucru ar putea însemna un premiu pentru un grup ce susține libertatea presei, cum ar fi Comitetul pentru protecția jurnaliștilor sau Reporterii fără frontiere, sau pentru un disident politic proeminent, cum ar fi liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tsikhanouskaya sau activistul rus Alexei Navalnîi.

O victorie pentru un grup de susținere a jurnalismului ar rezona "cu marea dezbatere despre importanța raportării independente și a luptei împotriva știrilor false pentru guvernarea democratică", a declarat Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare a Păcii din Oslo.

Un Nobel pentru Navalnîi sau Tsikhanouskaya ar fi un ecou al Războiului Rece, când premiile de pace și literatură au fost acordate unor disidenți sovietici proeminenți precum Andrei Saharov și Alexandru Soljenitsin.

În timp ce parlamentarii din orice țară pot numi candidați la premiu, în ultimii ani câștigătorul a avut tendința de a fi un candidat propus de parlamentarii din Norvegia, al căror parlament numește comitetul pentru premii.

Parlamentarii norvegieni chestionați de Reuters au inclus pe listele lor pe Greta Thunberg, Aleksei Navalnîi, Svetlana Tsikhanouskaya și OMS, scrie Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel