Acord Iran. Donald Trump, anunț

Președintele american, Donald Trump, va face declarații "în zilele următoare" în legătură cu acordul privind programul nuclear iranian, a anunțat joi purtătoarea sa de cuvânt, Sarah Huckabee-Sanders. 

"După cum a făcut cunoscut, președintele a luat o decizie", a declarat Sarah Huckabee-Sanders, adăugând că un anunț este așteptat "în zilele următoare".

"Va fi o strategie globală", a adăugat ea, fără alte precizări.

Potrivit cotidianului Washington Post, discursul președintelui, foarte așteptat, ar putea avea loc peste o săptămână, la 12 octombrie.

Încheiat în 2015 de Iran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul vizează să garanteze caracterul strict pașnic și civil al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor.

De atunci, o lege îl obligă pe președintele american să notifice Congresului, la fiecare 90 de zile, dacă Iranul își respectă angajamentele și dacă ridicarea sancțiunilor este în interesul național al Statelor Unite. Până în prezent, el a "certificat" acordul, dar a lăsat să se înțeleagă că următoarea scadență, de la 15 octombrie, va fi crucială.

Potrivit mai multor responsabil americani, Donald Trump ar putea decide de această dată să nu confirme respectarea termenilor acordului, ceea ce ar trimite mingea în terenul Congresului. Conform legii, dacă acordul nu este certificat, congresmenii au la dispoziție 60 de zile pentru a hotărî dacă reintroduc sancțiunile.

Washingtonul ar putea încerca să profite de acest termen pentru a obține de la partenerii săi europeni angajamentul de a redeschide negocierile cu Teheranul. Un asemenea demers ar antrena însă o perioadă de mare incertitudine legată de atitudinea pe care o va adopta Iranul, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel