Acceptă Băsescu propunerile lui Pivniceru? Adevărata miză a numirilor de la DNA și Parchetul General

daniel morar si traian basescu
daniel morar si traian basescu

În interiorul USL se vehiculează ipoteza că Traian Băsescu va semna numirile lui Ioan Irimie, la șefia Direcției Naționale Anticorupție, și a lui  Tiberiu Nițu, în funcția de Procuror General. Ratificând propunerile ministrului Justiției, Mona Pivniceru, președintele nu ar face decât să respecte Acordul de coabitare, spun cei din USL.

De cealaltă parte, surse apropiate Palatului Cotroceni, contactate de DeCeNews, au negat categoric o astfel de intenție. Dimpotrivă, s-ar pregăti respingerea celor două propuneri, pe baza avizului negativ al CSM, sau cel puțin așa au aflat colaboratorii lui Traian Băsescu. Oricum, o amânare poate fi justificată de calendarul Sărbătorilor, iar după 4 ianuarie se va cunoaște și raportul de forțe din CSM, unde se așteaptă o rocadă gen Putin-Medvedev, a echipei Ghica-Hăineală, favorabilă președintelui.

Varianta în care Băsescu cedează fără luptă cele două funcții convine USL, nu doar din perspectiva înlocuirii unor persoane considerate drept oamenii președintelui, ci și din punct de vedere electoral. S-ar justifica, astfel,  de ce a fost necesară semnarea unui ”acord de pace” și s-ar consolida imaginea de învingători în lupta cu Băsescu. Un președinte care e tolerat la Cotroceni, dar a fost lipsit de putere, poate fi trofeul pe care USL îl oferă celor 7,4 milioane de români care au făcut posibilă guvernarea Ponta. În condițiile unei crize economice devastatoare și cu un Băsescu neschimbat, USL nu ar avea nimic de oferit electoratului.

Pentru PDL, numirea șefilor de Parchete are o importanță mai mare decât simpla protecție în fața anchetelor. Semnalul dat de Traian Băsescu, în caz că semnează, poate fi devastator pentru Opoziție. Acesta s-ar putea interpreta drept o abandonare a luptei, după negocierea unei soluții personale. Cu alte cuvinte, Băsescu și-a asigurat propria funcție, dar nu este interesat de ceilalți, lăsați să se descurce cum vor putea, ca pe o navă, când se transmite mesajul ”scapă cine poate”.

În aceste condiții, oamenii plasați de regimul Băsescu în instituțiile cheie ale statului vor fi mult mai ușor de dislocat. Fără coordonare și fără motivare, rețeaua nu va mai putea funcționa, iar dezertările vor dinamita partidul, rămas fără lider.

O a treia variantă, vehiculată în mass media, este că scorul va rămâne 1-1, adică va trece o propunere a ministrului Justiției și alta a președintelui. Ipoteza este justificată de o prezumtivă intervenție externă, prin care s-a impus calmarea situației din România. Acest scenariu ar fi presupus, însă, reluarea procedurilor de numire, care au fost derulate până la semnarea Actului de coabitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel