Abuzuri justiție. Băsescu: Nu am greșit, problema sistemului e alta

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, afirmă că nu a greșit consolidând independența procurorilor și judecătorilor în timpul mandatelor sale de șef al statului și adaugă, pentru cei care-i reproșează că el a creat un sistem de justiție care comite abuzuri, că "problema mare" este "calitatea umană a magistraților".

"Încă îmi este proaspătă în minte lupta incredibilă cu politicienii pentru a proteja justiția, pentru a-i proteja pe judecători și procurori de influența politicului. Am mizat pe ei, pe procurori și judecători, fără niciun compromis cu partidele sau cu oamenii politici. M-a costat două suspendări, dar a meritat. Am pus un pilon solid al independenței justiției, al statului de drept", a scris Traian Băsescu, marți seară, pe Facebook, scrie Agerpres.

El adaugă că nu a cerut nimic în schimb magistraților.

"Nu le-am cerut nimic în schimb, nici să-mi fie recunoscători, nici să-mi fie loiali, nici să facă dosare adversarilor politici, nici să salveze sau să condamne pe cineva. Nu le-am cerut nimic niciodată nici pentru familia mea. Și sunt convins că am procedat corect. La fel aș face și acum, fiind convins că acesta este comportamentul corect al unui președinte", spune liderul PMP.

Băsescu adaugă că, de doi ani și jumătate, de când și-a încheiat mandatul de șef al statului, a vorbit cu mulți oameni de afaceri sau politicieni a căror imagine a fost "distrusă" de procurori, înainte de a fi judecați, sau cu avocați care reclamă diverse abuzuri ale procurorilor.

El menționează, în completarea afirmațiilor sale, că a văzut, zilele trecute, "pozițiile procurorului general, Augustin Lazăr, și ale procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pline de ură și amenințătoare, dar și de dezinformare și manipulare prin pronunțare de jumătăți de adevăr, legat de nevoia modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală".

Problema sistemului, calitatea umană

"Dar cel mai îngrozitor lucru pe care îl aflu din discuțiile cu oameni de afaceri, politicieni și avocați este acela că dosarele lor sau ale altora sunt falsificate prin denunțuri obținute prin presiune de unii procurori corupți sau însetați de gloria condamnării unor politicieni importanți sau a unor oameni de afaceri cunoscuți. Toți cei cu care în discuții private mă abordează pe subiectul justiției sau a propriului lor dosar îmi reproșează că eu am creat acest sistem, zic ei, opresiv. La aceste acuzații, răspunsul meu este unul singur: nu am greșit consolidând independența procurorilor și judecătorilor. Și acum aș face la fel", subliniază Băsescu.

Președintele PMP completează că "problema mare a sistemului de justiție este calitatea umană a magistraților".

"La fel ca la politicieni, problema magistraților este dacă sunt corecți ca oameni, dacă știu sau nu carte, dacă sunt sau nu corupți, dacă sunt sau nu șantajabili. Din păcate, unii dintre ei, și nu foarte puțini, au aceste tare", mai spune el.

Băsescu conchide cu un mesaj către procurorul general, căruia îi transmite că nu are de ce se teme de verificarea averii sale.

"În rest, domnule procuror general, eu nu mă tem de verificarea averii mele după 45 de ani de muncă", conchide liderul PMP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel