România, în pielea goală

  

Darren White, fostul sef al US Secret Service în Europa de Est în perioada 2009-2014, a acordat un interviu de răsunet despre România. Distinsul oficial american a avut baza la Ambasada SUA de la București, conform propriilor declarații, și în toată perioada a vizitat constant opt țări din jurul României de care răspundea.

Dl White este echivalentul unui ofițer SPP din România. Exprimarea sa nu este diplomatică și poate de aceea este mult mai sinceră și mai corectă. Cu voie sau fără voie, înaltul oficial american dezvăluie celor care vor să audă felul în care România este văzută în mod real de partenerul strategic al țării noastre, Statele Unite ale Americii.

Vorbind despre corupția din România, americanul afirmă: "Cei care conduc sunt corupți, în Parlament şi în alte poziții-cheie pe tot parcursul țării. Dacă ei ar stârpi corupția, atunci ar tăia sursa de finanțare și beneficiile din corupție. Judecători, procurori, toți. Noi știm, pentru că am fost acolo și știm exact ce se întâmplă. De ce judecătorii, procurorii, parlamentarii și liderii României și-ar tăia sursa de finanțare? Sunt concentrați să pună mâna pe orice pot. Ar trebui aduși străini în Parlament. 85% din Parlament e corupt, toți iau mită".

Despre votul liber și democratic, dl. White spune: " Când românii merg la vot, e ca și cum li se spune ce otravă să aleagă".

Soluţia pe care o oferă: "... Deci asta e o altă parte a problemei: să fii criticat când vorbești despre soluții cum ar fi aceea de a aduce incoruptibili - americani, germani, italieni, spanioli - în Parlamentul României... pentru că, acum, ce aveți în politica românească este corupt peste corupt".

Tuturor acestor afirmații, făcute de un american care a stat cinci ani în România și în jurul ei, li se pot aduce contra-argumente - istorice, culturale sau pragmatice. Marile scandaluri de corupție din ultimii ani n-au fost, totuși, în România, ci în țări foarte occidentale și foarte democratice. Dar, nu despre asta este vorba. Nu contează ce credem noi, ci ceea ce cred americanii despre noi. Și asta fiindcă, din punctul de vedere al politicii generale a României, Ambasada SUA la București contează mai mult decât Guvernul de la Palatul Victoria. Pentru politicienii români, declarațiile directe, frustre, militărești, ale d-lui White ar trebui să constituie prilej de reflecție.

Nici măcar cea mai puternică și devastatoare campanie anticorupție din istoria lumii civilizate, făcută uneori cu încălcări flagrante ale drepturilor omului, nu l-a clintit pe dl. White în aprecierile sale. "Credibilitatea internațională a României este la pământ. Și e la pământ din cauza corupției".

Acesta este adevărul gol-goluț al felului în care România este privită de partenerul său strategic, singura superputere a lumii, mama democrației, a prosperității și libertății, America....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel