EXCLUSIV  CCR, LIBER la modificarea Constituției. Dezvăluirea lui Crin Antonescu

Mircea Geoană și Crin Antonescu
Mircea Geoană și Crin Antonescu

CCR a decis, miercuri, că propunerea legislativă cetățenească, semnată de trei milioane de români, de revizuire a Constituției, referitoare la protecția familiei formată din bărbat și femeie, îndeplinește condițiile pentru exercitarea inițiativei. 

Familia, formată din bărbat și femeie, în Constituție

Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției pentru protejarea explicită a familiei și a drepturilor părinților. Concret, cei 3 milioane de semnatari vor ca la articolul 48 din Constituție, alineatul 1 să prevadă: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Constituția din acest moment prevede căsătoria dintre soți, fără a preciza dintre un bărbat și o femeie. 

Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă pentru a verifica dacă se respectă dispozițiile constituționale privind revizuirea Constituției. Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare. Astăzi CCR a decis că propunerea legislativă cetățenească îndeplinește toate condițiile pentru exercitarea ei.

Temă de campanie: revizuirea Constituției?

Decizia CCR că propunerea legislativă de modificare a Constituției îndeplinește toate condițiile este vitală pentru viitoarea campanie electorală. O temă de campanie ar putea fi chiar aceasta: revizuirea Constituției. Se va face referendum pentru un singur articol, cerut de 3 milioane de români, sau va fi făcută o revizuire a Constituției care să includă toate celealte propuneri anterioare? După ruperea USL și fuziunea PNL-PDL, modificările propuse până acum ar putea să creeze tensiuni pe scena politică. 

"Această idee a existat și eu, de exemplu, am susținut-o încă de atunci"

"Nu-mi aduc aminte un precedent. Dreptul de inițiativă legislativă pentru un anumit număr de cetățeni, mai mic de trei milioane, este prevăzut în Constituție, dar nu-mi aduc aminte un alt caz. Se ia și se discută ca orice inițiativă și se parcurge procedural ca orice altă inițiativă legislativă", a spus Crin Antonescu pentru dcnews.ro. 

Fostul președinte al Comisiei pentru Revizuirea Constituției a mai declarat pentru dcnews.ro că "Și la vremea la care eu conduceam Comisia pentru Revizuirea Constituției, această idee a existat și eu, de exemplu, am susținut-o încă de atunci. Nu a existat atunci o inițiativă cetățenească, nu exista un număr atât de mare de semnături, a existat doar ideea în proiectul de semnături, au fost acele discuții în cadrul Comisiei, nu a existat o majoritate. Că va deveni sau nu o temă politică, nu știu, dar nu e exclus. Eu cred că după ce s-a aflat și poziția CCR, atunci când se va modifica Constituția, trebuie ținut cont de acest aspect". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel