Ziua Victoriei sau Ziua Înfrângerii

 

Parada de la Moscova a arătat lumii, dar mai ales rușilor, sute de avioane, tancuri, lansatoare de rachete. O demonstrație de forță, întărită de marșul celor 250.000 de oameni, în frunte cu Putin, purtând portrete ale rudelor moarte în Război.

Europa sărbătorește Ziua Victoriei pe 8 mai, din cauza diferenței de fus orar. La Moscova era deja 9 Mai, când Germania a semnat capitularea necondiționată.

Dimensiunea militară este din ce în ce mai estompată, într-o Europă a păcii. Rusia continuă să-și scoată în față tancurile.

Pentru URSS/Rusia, 9 Mai este o zi importantă:  atunci a câștigat statutul de superputere, împărțind cu SUA controlul la nivel global. Ce au câștigat rușii, părinții celor care au defilat în Piața Roșie, e greu de spus.

Coincidență sau nu, Europa își sărbătorește  ziua, tot pe 9 Mai. Ce au câștigat europenii? Șapte decenii de pace. O prosperitate economică de invidiat. Și ceva mai mult decât atât.

O reclamă, nu prea reușită, prindea, totuși, esența: “Știți cine sunt eu? Sunt cetățean european și am drepturi”.

Asta au pierdut, sau nu au reușit să obțină rușii, în ciuda victoriilor militare ale statului sovietic. În vreme ce Putin defilează cu tancurile, Juncker scoate la paradă Protecția Consumatorului, Curtea de Justiție, dreptul de petiție la Parlamentul European, Fondurile de Coeziune.

Mult înainte să cadă Zidul Berlinului, Moscova era învinsă. Nimeni nu încerca să îl sară, spre Est, mii de oameni au murit încercând să-l treacă, spre Vest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel