EXCLUSIV  Votul minorităților, PREMIERĂ la moțiune. Semnalul lui Remus Borza: cum s-ar fi salvat Guvernul

Deputatul Remus Borza
Deputatul Remus Borza

Moţiunea de cenzură votată joi în plenul reunit al Parlamentului a înregistrat o premieră absolută, după ce a trecut datorită voturilor parlamentarilor minorităţilor naţionale. Încă din februarie 2018, Remus Borza atrăgea atenția că cele 17 mandate puse pe masă pentru toate minoritățile, altele decât cea maghiară, „viciază și distorsionează echilibrul de forțe din Parlament”.

În cei 30 de ani de la Revoluţie, este pentru prima dată când o moţiune de cenzură este votată de reprezentanţii minorităţilor naţionale, alţii decât cei de la minoritatea maghiară. Și deputatul Remus Borza a subliniat premiera absolută: „Guvernul a picat cu votul minorităţilor naţionale! Dacă nu erau acele voturi, moțiunea nu trecea joi în Parlament".

De altfel, încă din februarie 2018, deputatul spunea că „suntem printre puținele țări din lume care au creat legislație ce permite unei minorități să candideze și să obțină mandate în Parlament fără respectarea unui prag electoral, în cazul României fixat la 5%".

Iată ce mai declara Remus Borza în 2018:

Remus Borza a vorbit despre ridicarea pragului, precizând că acest lucru „nu înseamnă că excludem de pe scena politică, din Parlamentul țării, minoritățile": „Poți ridica pragul de la 5% la 7%, pentru a scăpa de aceste partidulețe care fragmentează oricum prea mult scena politică. În SUA sunt două mari partide, două mari blocuri ideologice: republicani și democrați. Cam așa stau lucrurile și în Marea Britanie, conservatori și laburiști. La fel și în Germania".

„Mai mult decât atât, noi oferim 17 mandate din oficiu, le punem pe masă pentru toate minoritățile, altele decât cea maghiară. Sigur, nici lucrul acesta nu este în regulă. Viciează și denaturează echilibrul de forțe din Parlament. Sunt parlamentari care au doar 500 – 700 de voturi. În cele șapte legislaturi, unele mandate au fost moștenite din tată în fiu, ceea ce, evident, înfrânge jocul democratic, legitimitatea și reprezentativitatea unui atare mandat. Nu mai vorbesc de disponibilitatea de negoț a unor parlamentari aparținând acestor minorități pe anumite proiecte de legi, atunci când puterea sau opoziția au un anume interes. Minoritățile naționale pot fi foarte bine reprezentate pe listele partidelor tradiționale. Regăsim și în actuala legislatură parlamentari ai acestor minorități pe listele PNL, PSD sau USR. Pentru că orice partid într-un județ sau localitate unde există o comunitate etnică importantă, are interes să-și maximizeze voturile promovând pe propriile liste reprezentanții acelei minorități", spunea Remus Borza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel