Vor fi interzise centralele nucleare după Fukushima?

val-valcu
val-valcu

Cât de sigură este energia nucleară, dacă în Japonia, o țară atât de avansată tehnologic, s-a produs topirea a două reactoare, amenințând cu o catastrofă globală? Care va fi viitorul acesteia? Va funcționa mai bine centrala de la Cernavoda?  Este drept că un cutremur de aceeași anvergură nu se întâlnește prea des, dar nici nu poate fi exclus riscul, fără a mai aminti de alte defecțiuni posibile în domeniu.

Cu siguranță extremiștii ecologiști primesc muniție proaspătă și vor milita pentru interzicerea acestor centrale. La fel s-a întâmplat și după accidentul de la Three Miles Island, din SUA, care a contribuit semnificativ la oprirea construcției de reactoare nucleare în Germania Federală. Green Peace a obținut o victorie importantă în anii 80 ai secolului trecut, făcând Europa dependentă de petrolul arab și de gazul rusesc.

Există argumente care mă fac să cred că dezvoltarea energiei nucleare nu va fi stopată, chiar dacă se va produce un accident de gradul 7, ca la Cernobîl, în Japonia. În primul rând, chiar țările arabe își construiesc centrale nucleare, deși au încă rezerve de petrol. Sud-coreenii au vândut reactoare în Golf, anul trecut, învingând la licitație furnizori din Franța. Concurența va reduce prețul energiei atomice și va crește performanțele centralelor, inclusiv în ceea ce privește siguranța. Să nu uităm că la Fukushima au probleme reactoare vechi de 40 de ani!

Dacă în 1980, alegerea între uraniu și cărbune se făcea în funcție de asumarea unor riscuri pe termen lung, astăzi, renunțarea la una din cele două forme de energie înseamnă o prăbușire imediată a economiei globale, cu explozia sistemului social și milioane de victime. După Cernobîl au fost circa 1500 de decese legate direct de explozie și a scăzut speranța de viață a câtorva sute de mii de persoane, din cauza expunerii la radiații. Mai mulți mineri au murit în minele de cărbune, în timpul cât a funcționat centrala.

De fapt, oamenii obișnuiți nu știu care este cea mai importantă sursă de radionuclizi, reprezentând 80 de procente din radiația la care este expus organismul nostru. Radiația cosmică ne aduce 10 procente din doza zilnică. Radiația provenită din surse artificiale, inclusiv aparatura medicală, sau de securitate, nu depășeșete 10 %. Rezultă că 80 la sută din expunere o reprezintă radiația naturală terestră, inclusiv cea generată părin arderea  combustibililor fosili.  Centralele pe cărbune și chimizarea agriculturii eliberează în atmosferă radiu 226, cu timp de înjumătățire de 1620 de ani!

În plus, poluarea atmosferică generată de combustibilii fosili este responsabilă de peste 100.000 de morți, anual, din cauza unor boli respiratorii, numai la nivelul UE, fără să mai pomenim de încălzirea globală...

La fel ca accidentele aviatice, defecțiunile de la centralele nucleare sunt spectaculoase și au un număr de victime ușor cuantificabil. Pe șosele mor mult mai mulți oameni, dar totuși ne vine greu de crezut că avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport inventat până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel