Vine Guvernul Ponta IV

Se pregateste de zor un nou Guvern.

A fost Ponta I. Imediat dupa caderea lui Mihai Razvan Ungureanu. A urmat Ponta II. Dupa victoria USL la alegerile parlamentare. A venit si Ponta III. Dupa ruperea USL. Si, in fine, acum, in laboratoarele Partidului Social Democrat, se fac si se desfac combinatii pentru un nou Executiv. Este pe teava Guvernul Ponta IV. De ce este necesara o noua formula? Si ce putem astepta de la ea?

Chiar cu mult timp inainte de ruperea USL, Partidul Social Democrat si-a cautat aliati, pentru orice eventualitate. Si, evident, pentru a-i tine sub presiune pe liberali. Pentru a-i inghesui treptat in unghiul mort al ringului de box. Sa ne amintim. Intr-o buna zi, intreaga suflare USL-ista a asistat stupefiata la semnarea grabita a unor documente de catre Victor Ponta si Gabriel Oprea. Presedintele UNPR decisese sa schimbe tabara. Partiduletul despre care Victor Ponta afirmase in repetate randuri ca nu reprezinta altceva decat o oaste de stransura alcatuita in special din oportunisti, iata, intra pe usa din dos in USL. Pana sa apuce Crin Antonescu sa reactioneze, liderul liberal a descoperit ca mai are un partener de dialog. Nu-i nimic, e paritate, l-a linistit Victor Ponta. Tu esti in alianta cu Partidul Conservator si il ai de partea ta pe Daniel Constantin, eu, la egalitate, il voi lua pe Gabriel Oprea. PNL a inghitit galusca. In scurt timp insa, ce sa vezi? PC si Daniel Constantin au trecut si ei, cu arme si bagaje, la PSD. Acum, liberalii discutau in USL intr-un raport de unu la trei. Si nici macar. Pentru ca Victor Ponta a inceput sa cumpere, la bucata, ministri liberali. Care, fiind si negociatori in USL, l-au izolat practic pe Antonescu.

Si tot inainte de decesul USL, Victor Ponta, fara a-i avertiza pe liberali, si-a anuntat decizia de a-i coopta pe maghiari la guvernare. Din nou, PNL a ramas in offside. Iar UDMR a stat pe teava, asteptand momentul potrivit. El a sosit atunci cand a fost rupt USL.

Astazi, Victor Ponta este in acelasi timp extrem de puternic si extrem de fragil. A construit o majoritate care, fara liberali, PDL si ce a mai ramas din opozitie, controleaza ambele Camere ale Parlamentului. Dar figura se repeta. PSD nu vrea sau nu poate sa-si indeplineasca angajamentele asumate fata de parteneri. Mai ales in conditiile in care pretentiile acestora cresc. Din cadavrul PNL, in sensul zonelor din administratia centrala si locala parasite de liberali in momentul in care ei au intrat in opozitie, trebuie sa se hraneasca mai multi. Pur si simplu nu exista atatea tate cate guri flamande sunt. Si a inceput incaierarea.

PC emite pretentii. Din ce in ce mai mari. UNPR, la fel. Cu atat mai mult cu cat ambele partide au reusit sa atraga parlamentari ai opozitiei. Traseistii de serviciu. Sau traseistii de tip nou. UDMR isi cere si el tributul. Dar si baronii PSD vor functii in adiminstratia centrala si locala. Inghesuiala e mare. Presiunea asupra lui Victor Ponta e si mai mare. Si unde mai pui ca avem de-a face cu cel mai important an electoral. Cand liderul PSD iese si se bate, de asta data pe fata, pentru adjudecarea functiei prezidentiale.

Pretentiile aliatilor mai vechi nu pot fi, in mod cert, satisfacute. Decat cel mult partial. In aceste conditii, acestia trebuie pusi sub presiune. Sau chiar impinsi usor, dar ferm afara. In conditiile in care, fireste, exista si inlociutori.

Dar exista inlociutori? Ba bine ca nu. Dan Diaconescu dispune cam tot de atati parlamentari cati are si UDMR. Daca UDMR pleaca sau este plecat, nicio paguba. Golul va fi umplut de PP-DD.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel