Urmărește emisiunea live


Victor Ponta, în Parlament: Este rușinos să alocăm doar 3 lei pe zi pentru un refugiat

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, în cadrul discursului despre inițiativele guvernului în raport cu criza imigranților susținut în Parlament, că este rușinos pentru România că suma alocată pentru un refugiat pe zi este de doar 3 lei.

România nu se confruntă, în prezent, cu o presiune migraționistă, în condițiile în care potrivit datelor puse la dispoziție de MAI, până la 1 octombrie, cereri de azi au fost 944, față de 900 în cursul anului 2014, a declarat, luni, premierul Ponta în fața Parlamentului, precizând, totodată, că, au fost amenajate două tabere pentru refugiați, la Lunga și la Moravița, "fiecare cu o capacitate de 500 de perosane, dar nu a fost nevoie să le folosim". 

De asemenea, premierul a subliniat că principala problemă a României este incapacitatea acesteia de a integra oamenii ce vor veni. El a mai insistat că statul român va respecta toate obligațiile internaționale și va lua măsuri pentru integrarea refugiaților.

"Punctul de vedere a guvernului este acesta: România nu e doar membră UE, ci își și asumă toate obligațiile internaționale privind protecția refugiaților, mai ales a copiilor. Vom implementa deciziile JAI și toate celelalte luate pe plan european, iar poziția noastră trebuie să fie una una de solidaritate și de cooperare.

În urma analizei, situația s-a dovedit a fi una nesatisfăcătoare în ceea ce privește integrarea persoanelor cu statut de refugiat: eliberarea documentelor, accesul la servicii de sănătate, accesul la educație, accesul la locuri de muncă. România nu a avut o mentalitate adecvată și cred că e de datoria noastră și trebuie să înțelegem ce înseamnă acest fenomen și să fim pregătiți cu mecanisme de prevenție și integrare când va fi cazul", a continuat prim-ministrul, citat de B1 TV.

Citește și: Criza imigranților a luat sfârșit - Ultimă Oră

După ce a anunțat că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu instituțiile și cu reprezentanții societății civile, s-a stabilit înfiiințarea unei coaliții pentru integrare formată din reprezentanți ai societății civile și din instituții care să pregătească pe cinci paliere integrarea refugiaților, premierul Ponta a precizat că "aceste măsuri sunt necesare pe termen foarte scurt. Este nevoie, în acest sens, de alocări bugetare. Este rușinos pentru România că încă avem în vigoare din 2006 o prevedere prin care se alocă 3 lei pe zi pentru un refugiat și doar 60 de bani pe zi pentru cheltuielile personale ale acestuia", a mai susținut premierul în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel