Ursula von der Leyen, la șefia CE. Vișegrad 4 și Macron sunt de acord. Negocieri dramatice în UE

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Se pare că avem un nou candidat pentru șefia Comisiei Europene.

Potrivit celor de la Politico, Ursula von der Leyen ar putea reprezenta o variantă pentru șefia Comisiei Europene. 


Cine este Ursula von der Leyen?


Ursula von der Leyen este în prezent ministrul Apărării din Germania. Ocupă această funcție din 2013. În vârstă de 60 de ani, Ursula von der Leyen este o apropiată a Angelei Merkel.

Sursa citată precizează că ea este agreată de Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia). Vișegrad 4 se opune categoric numirii lui Frans Timmermans de la socialiști sau Manfred Weber de la PPE pentru șefia Comisiei.

Astfel există și un consens franco-german pentru Ursula von der Leyen. Președintele Emmanuel Macron ar fi propus-o și el pe aceasta pentru șefia Comisiei iar cancelarul Agela Merkel, cea care l-a susținut inițial pe Manfred Weber, a acceptat.

La începutul ședinței Angela Merkel a spus că toată lumea trebuie să facă un compromis pentru a se obţine un acord în privinţa ocupării posturilor-cheie din Uniunea Europeană. "Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să schimbe puţin poziţia", a declarat presei cancelarul Germaniei.


Ursula von der Leyen, susținută și de Grupul de la Vișegrad și de statele baltice

Ursula von der Leyen pare să își găsească susținere și printre statele baltice și din Europa Centrală. Ea pare o soluție de compromis în acest moment, deși Timmermans este în pole-position. Manfred Weber ar urma să fie numit în funcția de președinte al Parlamentului European iar belgianul Charles Michel ar putea conduce Consiliul European. 

Ar fi cu adevărat o lovitură pentru că a devenit o cutumă ca în UE un reprezentant din Vest să conducă Comisia iar unul din Est să conducă Consiliul.

Procesul numirilor a fost blocat de Renew Europe, grupul lui Dacian Cioloș și Emmanuel Macron. Grupul a decis să nu îl susțină pe Manfred Weber (PPE) ci pe Frans Timmermans de la socialiști.

Liderii europeni nu au reuşit să cadă de acord asupra persoanei care va ocupa postul de preşedinte al Comisiei Europene, după discuţii maraton care s-au desfăşurat duminică noapte şi luni. Mai mulţi lideri şi-au exprimat speranţa că reuniunea de marţi va duce la găsirea unei soluţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel