EXCLUSIV  Unde a fost STRADA în Turcia? Detalii care conturează un SCENARIU inedit

Profesorul Daniel Barbu crede că oamenii care au ieșit în stradă să se lupte cu tancurile au fost pregătiți. Profesorul sesizează că "strada", care-n 2013 se lupta pentru ca parcul Gezi să nu fie transformat în mall, nu a existat în seara loviturii de stat. Protestatarii împotriva lui Erdogan au stat în casă. 

"Cei care, eventual, ar fi putut să se bucure de o îndepărtare a lui Erdogan și a regimului pe care el îl instituie au fost luați prin surprindere în timpul nopții. Erdogan a apelat la susținătorii săi și mesajul lui nu s-a difuzat pe mijloacele de social media, ci din moschee în moschee. Au fost difuzate de megafon de muezin. Avem o populație atașată de islam și care se simte reprezentată de Erdogan, care s-a mobilizat foarte rapid în cursul nopții. Cei care au ieșit, nici ei nu erau sute de mii. Să fim obiectivi, erau câteva mii, foarte bine organizați, bărbați tineri, dispuși la acțiuni ferme, chiar violente, poate că erau mobilizați din timp", a precizat profesorul Daniel Barbu pentru dcnews.ro

De ce n-au ieșit în stradă oamenii care au protestat până acum împotriva lui Erdogan

El a adăugat că "niciodată aceste mobilizări nu sunt instantanee, durează câteva ore cel puțin". 

"Pe de altă parte s-a difuzat ideea că lovitura de stat e de fapt un complot al clericului Gullen, deci ar fi un conflict între două aripi musulmane și atunci eventualii susținători ai unei turci laice și democratice nu au simțit că este locul lor să iasă în stradă", a spus Daniel Barbu. Profesorul a precizat că "relevanța străzii nu este mare, nici în Turcia nu a câștigat strada. Puciștii au pierdut controlului aerului pe care aparent l-au avut și, când s-a pierdut acest control, fie s-au retras, fie s-au răzgândit din alte motive, fie au fost convinși să se întoarcă. La Istanbul au pecetluit soarta tentativei de lovitură de stat. Nu atât strada a determinat-o cât incapacitatea puciștilor de a controla militar aeroportul din Istanbul. Dacă nu i-ar fi permis lui Erdogan să aterizeze probabil că firul evenimentul s-ar fi desfășurat diferit". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel