Tulcea: Se lansează Colecta publică 'Adoptă o pictură!', care se va încheia în 2020

Proiectul "Adoptă o pictură!", singurul de la nivel naţional prin care se strâng bani pentru restaurarea unor picturi degradate, se va lansa joi, la Casa Avramide din municipiul Tulcea, în cadrul Festivalului de carte Danubius, iar colecta publică se va încheia la începutului anului viitor.

Iniţiatorul proiectului, Paul Tocanie, care este şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Regională Aegyssus (ADRA), a declarat, pentru AGERPRES, că în cele două ediţii de până acum ale proiectului pentru cele 24 de lucrări restaurate, publicul a donat aproape 100.000 de lei şi că pentru cele 12 lucrări aflate într-un stadiu avansat de degradare pentru care se face colectă publică anul acesta este nevoie de circa 50.000 de lei.

"Sunt lucrări din categoria Tezaur şi Fond a Muzeului de Artă din Tulcea pentru care este nevoie de sume de la 3.300 de lei până la 7.700 de lei. Cea mai mare sumă este necesară pentru restaurarea lucrării 'Portret de femeie', de Hans Eder", a menţionat Tocanie.

Potrivit sursei citate, colecta publică se va încheia în luna februarie a anului viitor, numele persoanelor care vor dona urmând să fie trecute pe ramele tablourilor pentru care au decis să contribuie.

"Ne-am decis să lansăm proiectul din acest an în Festivalul de carte Danubius, pentru a da un impact mai mare evenimentului. Cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, anul trecut am achiziţionat 13 rollup-uri de prezentare a proiectului şi intenţionăm ca, în perioada următoare, să realizăm o expoziţie itinerantă în spaţii neconvenţionale, în hoteluri, unde sunt mulţi turişti, pentru a le permite să afle despre proiectul nostru şi, cine ştie, să doneze pentru restaurarea lucrărilor", a mai spus Tocanie, care este şi reprezentantul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM) Tulcea.

Printre cele 12 lucrări care pot fi "adoptate" anul acesta de public se află şi picturi semnate de Rodica Maniu, Octav Băncilă, Iosif Iser, Ion Teodorescu Sion şi Ştefan Popescu.

Campania "Adoptă o pictură!" a fost anunţată pentru prima dată în anul 2016 pe o reţea de socializare. Evenimentul şi-a propus să salveze lucrări de patrimoniu degradate din cauza condiţiilor de expunere şi depozitare improprii, a durat o lună, iar organizatorii au reuşit să strângă fonduri pentru restaurarea a 12 dintre cele 14 lucrări incluse în campanie.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului a primit sprijinul AFCN, iar anul acesta proiectul a obţinut premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile organizată în Bucureşti.

Festivalul de carte Danubius va începe joi, la ora 15,00, în centrul oraşului Tulcea, cu deschiderea târgului de carte. Printre acţiunile care se vor desfăşura joi în cadrul festivalului se numără conferinţa "Cartea, într-o lume fără cărţi", susţinută de preotul Constantin Necula, şi recitalul trupei Fără Zahăr. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel