Tudorel Toader, întâlniri CRUCIALE în Serbia. Anunț despre SEBASTIAN GHIȚĂ

Remus Borza, pronostic după propunerea lui Toader: Nimeni nu mai cedează - video
Remus Borza, pronostic după propunerea lui Toader: Nimeni nu mai cedează - video

Ministerul Justiției face anunțuri importante după întâlnirile lui Tudorel Toader din Serbia. 

Ministrul Justiției a avut întâlniri-cheie în Serbia în ziua decisivă privind legile justiției. 

VEZI AICI: Legile Justiției, VOT DECISIV

Întâlnirea cu președintele Curții Constituționale a Serbiei

Pe de o parte, aflăm că astăzi ministrul Justiției s-a întâlnit cu Vesna Ilić PRELIĆ, președintele Curții Constituționale a Serbiei. 

”În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte privitoare la modificările de rang constituțional în perspectiva aderării Serbiei la Uniunea Europeană (UE), precum și colaborarea în domeniul juridic având în vedere negocierile privind aderarea la UE, context în care, ministrul justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a menționat faptul că țara noastră își oferă sprijinul în acest parcurs, având în vedere experiența de peste 10 ani a României ca stat membru al Uniunii Europene. De asemenea, alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat domeniul justiției, reprezentând serviciul de interes public de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale și de asigurare a încrederii cetățenilor în actul de justiție, interpretarea în aplicarea legii și interpretarea în procesul de asigurare a conformității cu Constituția, precum și perspectiva României de asigurare a Președinției Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

Întâlnirea a constituit un bun prilej pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul justiției dintre cele două țări.” anunță Ministerul Justiției. 

Tudorel Toader - Nela KUBUROVIĆ, întrevedere

Tot astăzi a avut loc o întrevedere cu Nela KUBUROVIĆ, ministrul justiției din Serbia. 

”În cadrul întrevederii s-au purtat discuții privitoare la intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiție și continuarea parcursului european al Serbiei. Doamna Nela KUBUROVIĆ și domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER au subliniat faptul că între Serbia și România există relații bune, de prietenie, precum și o strânsă cooperare între cele două ministere de justiție, la nivelul schimbului de experiență în domeniul procesului de integrare europeană.

Ministrul Justiției din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiției, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 și 24.

Cei doi miniștrii au menționat, de asemenea, necesitatea intensificării acestei cooperări, având în vedere faptul că Protocolul care definește relațiile dintre cele două state în domeniul justiției a fost semnat în 2007. De asemenea, cei doi miniștrii au convenit negocierea și încheierea unui nou protocol care să dezvolte evoluțiile realizate până în prezent.

Domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER a subliniat faptul că sistemul judiciar din România este, de asemenea, o temă actuală care trezește atât interesul specialiștilor, cât și al opiniei publice.

[citeste si]

Ministrul Nela KUBUROVIĆ a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIĆ a adăugat că se lucrează și la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituția Serbiei cu propunerile și sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneția pentru avizare. Ministrul justiției din Serbia a menționat că Ministerul Justiției nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituții.

Miniștrii au purtat, de asemenea, discuții despre cererea României de extrădare a lui Sebastian GHIȚĂ. Ministrul KUBUROVIĆ a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte și că, ulterior hotărârii instanței, ministrul justiției va adopta o decizie cât mai curând posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel