Trump permite CIA să folosească dronele în atacuri

Donald Trump
Donald Trump

Președintele SUA, Donald Trump, a dat undă verde CIA în ce privește folosirea dronelor pentru atacarea presupușilor teroriști, rol care revenea până acum exclusiv Pentagonului, potrivit publicației Wall Street Journal. Decizia lui Donald Trump constituie o schimbare de perspectivă față de viziunea administrației Obama care limitase prerogativele CIA. Ordinul se va aplica în mod specific operațiunilor CIA în Siria, dar ar putea eventual să fie extins la alte scene de luptă contra jihadismului, precum Yemen, Libia, Somalia.

Publicația amintește că, în organizarea anterioară, dronele CIA erau folosite pentru activități de recunoaștere și adunare de informații cu scopul de a localiza persoanele suspectate de terorism, iar mai apoi atacul era realizat de către militari.

Această „abordare hibridă", potrivit WSJ, a fost utilizată de exemplu în atacul care l-a ucis pe liderul taliban Ajtar Mansur, în mai 2016, în Pakistan.

Sursele au spus că prima dată când CIA a utilizat această prerogativă a fost la sfârșitul lunii februarie într-un atac în nordul Siriei în care a fost ucis liderul Al-Qaida în Siria, Abu Kheir al-Masri, ginerele lui Osama bin Laden.

 [citeste si]

Al-Qaida a confirmat, pe 2 martie, moartea lui al-Masri, în urma acțiunii unei drone, dar este pentru prima dată, conform WSJ, când se află că o dronă a CIA a fost responsabilă de lansarea atacului.

Sursele au semnalat WSJ că ordinele către CIA au fost date de Trump nu la mult timp după reuniunea avută cu responsabilii agenției de informații la cartierul general al acesteia pe 21 ianuarie, la o zi după ce noul președinte american a ajuns la Casa Albă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel