Tribunal administrativ în Ungaria. Opoziția: Independenţa justiţiei, amenințată

Guvernul ungar doreşte să creeze un nou tribunal administrativ, dar opoziţia se teme pentru independenţa justiţiei.

Guvernul ungar a făcut miercuri cunoscute planurile sale de a crea o nouă instanţă administrativă aflată în subordinea ministrului justiţiei, decizie despre care opoziţia de stânga afirmă că va limita independenţa justiţiei, relatează agenţia Reuters.

Noua instanţă va gestiona procesele în care sunt implicate entităţi guvernamentale şi care în prezent sunt gestionate de tribunalele generale, se arată în proiectul de lege postat pe website-ul legislativului ungar şi care va fi dezbătut mai târziu în cursul acestui an. Judecătorii acestei instanţe vor fi desemnaţi de ministrul justiţiei pe baza propunerilor venite de la comitetul naţional al judecătorilor administrativi. Dacă ministrul justiţiei nu agreează propunerile primite, el le va putea respinge.

Orban va avea ultimul cuvânt

'Guvernul vrea să pună capăt independenţei tribunalelor şi să creeze o nouă curte administrativă, pentru a se asigura că judecarea proceselor împotriva statului ajunge la locul potrivit şi că guvernul Orban va avea ultimul cuvânt de spus în instanţe', afirmă într-o declaraţie formaţiunea de opoziţie Coaliţia Democratică. În replică, ministrul ungar al justiţiei, Laszlo Trocsanyi, a acuzat opoziţia că agită o sperietoare şi a spus că guvernul va cere o opinie din partea Comisiei de la Veneţia.

Comisia Europeană a criticat o serie de măsuri de reformă judiciară implementate de guvernul condus de Viktor Orban, printre care şi pensionarea forţată a unor judecători. În luna septembrie, Parlamentul European a cerut activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, invocând o serie de motive, printre care corupţia, situaţiei statului de drept şi acţiunile împotriva migraţiei, ceea ce ar putea conduce în final la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE, cu condiţia unui vot unanim în acest sens al tuturor celorlalte state din UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel