Urmărește emisiunea live


Traian Băsescu gata să plângă din cauza lui Leancă, premierul Moldovei

Traian Băsescu și Iurie Leancă
Traian Băsescu și Iurie Leancă

Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, referitor la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, că a fost impresionat de faptul că premierul moldovean Iurie Leancă şi-a ţinut jumătate din discurs "într-o limbă oficială a UE şi a folosit limba română".

Traian Băsescu a spus că un moment extrem de important la Consiliul Europei a fost semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova şi a apreciat că guvernul acestei ţări, după câştigarea alegerilor din 2009, a fost "foarte pragmatic", scrie Mediafax.

"Alte subiecte pe ordine a de zi, le-aş trata în primul rând şi din punct de vedere şi cât de dragi mi-au fost mie sau au însemnat ceva, o concluzie: Semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova şi implicit Acordul de liber schimb, care este parte a Acordului de Asociere, a fost un moment extrem de important. Aş face o menţiune deosebită aici legat de modul cum a reacţionat Guvernul Republicii Moldova după câştigarea alegerilor din 2009. A fost un guvern foarte pragmatic, care şi-a pus două obiective: să obţină dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova şi să ajungă la Acordul de Asociere. Cred că a fost una din cele mai inteligente abordări dintre toate statele din Parteneriatul estic. În momentul de faţă, Republica Moldova şi-a atins ambele obiective, are din luna mai liberă circulaţie şi astăzi a semnat Acordul de Asociere şi Acordul de liber schimb", a precizat Băsescu.

El a arătat că "a fost o bună strategie începută de primul ministru Vlad Filat şi continuată foarte bine de primul ministru Leancă".

VEZI ȘI: Leancă: Dacă Rusia alipește Transnistria, nu avem ce face

"Ce m-a impresionat astăzi, sigur, toţi cei trei reprezentanţi, primul ministru al Georgiei, preşedintele Ucrainei care au semnat Acordurile au fost deosebiţi în discursurile lor, dar la premierul Leancă m-a impresionat faptul că şi-a ţinut o jumătate de discurs în limba franceză, după care a anunţat că va vorbi în limba oficială a ţării lui şi într-o limbă oficială a Uniunii Europene şi a folosit limba română, ceea ce pentru mine a fost un lucru extrem de important", a adăugat Traian Băsescu.

VEZI ȘI: Băsescu: România nu va apăra militar Republica Moldova

El a vorbit despre efortul dimplomaţiei româneşti de-a lungul ultimilor 10 ani. "Este, dacă vreţi, şi un efort al nostru, şi al meu şi al diplomaţiei româneşti de-a lungul acestor 10 ani, îmi aduc aminte când am început să frecventez Consiliul European în 2005, nu exista în documentele Consiliului ceva despre Republica Moldova. Pe urmă am reuşit noi să introducem sinergia Mării Negre, a venit Polonia care a vrut să o extindă şi pentru Belarus şi atunci s-a făcut Parteneriatul estic şi a început să se vorbească despre Republica Moldova tot mai mult, până la urmă s-a ajuns aici, ceea ce este extrem de important. Sigur, oficial, nimeni nu spune, este un prim stadiu şi că va urma şi o începere a negocierilor pentru un Tratat de aderare, dar să ne amintim propria noastră istorie, am semnat Acordul de asociere în 1993 şi în 2007 am devenit membri ai UE. Deci, cam acesta este drumul şi este de remarcat că atât în cuvântul preşedintelui Van Rompuy, cât şi în cuvântul preşedintelui Barroso s-a dat această perspectivă chiar dacă ea pentru moment nu este înscrisă într-un document oficial şi sigur toţi o gândim", a adăugat Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel