Leancă: Dacă Rusia alipește Transnistria, nu avem ce face

inprofunzime.md
inprofunzime.md

Premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, crede că țara sa nu are pârghii pentru a interveni în cazul în care Rusia va decide să anexeze și Transnistria, scenariu despre care crede însă că nu se va întâmpla.

"Din păcate avem acest conflict din primele zile ale independenței noastre - de aproape 23 de ani. Asistența financiară directă din exterior o menține în viață (pe Transnistria - n.r). Peste 70% din bugetul Transnistriei rezultă din faptul că nu este nevoită să plătească pentru livrările de gaze", a declarat Leancă într-un interviu acordat Die Welt.

Oficialul de la Chișinău consideră că repetarea scenariului din Crimeea în regiunea separatistă a Republicii Moldova ar fi o greșeală din partea Moscovei.

Citește și: Transnistria forțează alipirea la Rusia. Analist: Chișinăul al trebui să renunțe la regiunea separatistă


Întrebat ce poate face Republica Moldova dacă Moscova decide asimileze Transnistria, Leancă a răspuns: "Ucraina, care este mult mai mare decât Moldova, nu a putut face nimic. Noi ce putem face? Nu cred că asta se va întâmpla. În orice caz, Moscova ar face o greșeală imensă".

Transnistria este o regiune pro-rusă din nord-vestul Republicii Moldova, țară de care s-a despărțit în 1992, în urma unui conflict militar. Trupele pro-ruse au fost ajutate în disputa cu forțele Chișinăului de armata a 14-a a Rusiei. Federația Rusă menține și în prezent trupe pe teritoriul republicii separatiste, în ciuda protestelor venite dinspre Chișinău. Organizația pentru Securitate și Comunicare Europeană (OSCE) conduce un format de negociere 5+2 cu privire la situația Transnistriei, dar fără să înregistreze vreun progres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel