Deci vizată de 11 pachete de sancțiuni ale UE, Rusia se bucură de venituri semnificative din Austria, arată Eugen Tomac, în contextul în care Viena se opune intrării României în Schengen.
”Poziția Austriei este foarte limpede: nu vrea ca România să fie în spațiul Schengen și este evident că lucrează cu toată forța pentru a bloca proiectul european. Traversăm o perioadă extrem de delicată, criza de securitate a obligat UE să impună 11 pachete de sancțiuni pentru Rusia, scopul fiind de a-i slăbi capacitatea ei economică. Politica UE este de a încheia orice colaborare economică și comercială cu această țară agresoare. (...)
Există lucruri care șochează. Am consultat recent rapoartele prezentate de Eurostat și am constatat cu surprindere și cu o puternică nedumerire cum este posibil așa ceva. În condițiile în care UE a instituit 11 pachete de sancțiuni împotriva Federației Ruse, există state în Europa care pur și simplu sfidează această decizie.
Am să vă prezint câteva date actualizate recent, extrem de importante. Haideți să ne uităm la schimburile economice avute de Austria, în ultimii ani, cu Federația Rusă.
În 2019, Austria a important produse din Federația Rusă în valoare de peste 2 mld. de euro. În 2020, am avut pandemie, nu există o evidență foarte clară. În schimb, avem o cifră care spune foarte multe despre relația Austriei cu Federația Rusă: în 2021, când economiile europene își reveneau după pandemie, bilanțul de import din Federația Rusă crescuse față de 2019 cu 77%, adică la peste 3,69 mld. de euro produse importate din Federația Rusă.
Surpriza majoră vine în 2022, când Rusia a declanșat războiul. Raportat la 2019, Austria este una dintre țările din Europa care, în plin război, și-a dublat balanța comercială pe import din Rusia, în comparație cu 2021. Politica UE este de a stopa schimburile economice, tocmai pentru a slăbi capacitatea Rusiei de a produce armament împotriva Ucrainei. În 2022, Austria a importat produse în valoare de 7,333 mld. de euro” a spus Eugen Tomac, liderul PMP, în conferința de presă de astăzi.
”Viena oferă Kremlinului în fiecare zi peste 20 de milioane de euro pentru a-i hrăni mașinăria de război” a continuat europarlamentarul.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu