Urmărește emisiunea live


Tensiuni SUA-Venezuela. Trump, atenționat: Vom răspunde

cnn-protest-venezuela
cnn-protest-venezuela

Tensiunile dintre Caracas și Washington sunt tot mai puternice, după ce președintele venezuelean Nicolas Maduro l-a atenționat miercuri pe omologul său american Donald Trump că va răspunde cu fermitate la orice agresiune împotriva guvernului său. Reacția vine la două zile după sancțiunile SUA împotriva vicepreședintelui venezuelean Tareck El Aissami, în timp ce liderul de la Casa Albă a cerut, printr-o postare pe Twitter, eliberarea "imediată" a unui celebru opozant din Venezuela.

"Dacă ei (SUA — n.r.) ne vor agresa, nu vom tăcea. Venezuela va răspunde cu fermitate (...) Cel care ne va căuta va primi un răspuns corespunzător", a declarat Maduro, fără alte precizări, în cadrul unui eveniment public, potrivit AFP.

Șeful statului venezuelean a adăugat imediat că nu vrea "probleme cu Donald Trump", precizând totodată că "imperialismul este pe cale să ne amenințe", făcând referire la sancțiunile impuse de SUA împotriva lui Tareck El Aissami, 42 de ani, pentru trafic de droguri.

Trezoreria SUA a impus luni sancțiuni financiare împotriva vicepreședintelui venezuelean Tareck El Aissami, dispunând în special înghețarea potențialelor sale active în SUA și interzicându-i orice schimb comercial care ar trece prin sistemul financiar american.

Relațiile dintre Washington și Caracas s-au tensionat de la venirea la putere în 1999 a lui Hugo Chavez, celebru pentru discursurile sale antiamericane. Tensiunile au continuat odată cu alegerea în 2013 a succesorului său Nicolas Maduro, de asemenea virulent împotriva "imperiului".

Cele două țări nu mai au ambasadori una pe teritoriul celeilalte din 2010.

Tareck El Aissami, considerat ca potențial succesor al lui Maduro și reprezentând aripa dură a Partidului Socialist aflat la putere, a reacționat marți cu virulență împotriva acestor sancțiuni, despre care a spus că sunt "o agresiune mizerabilă și infamă".

El a primit miercuri sprijinul crucial al armatei, actor esențial în peisajul politic venezuelean.

Tot miercuri, guvernul de la Caracas a suspendat difuzarea în Venezuela a versiunii în limba spaniolă a CNN, acuzând postul de televiziune de "propagandă de război", scrie Agerpres.

După declarația de miercuri a lui Maduro, Trump a reacționat, cerând, printr-o postare pe Twitter, eliberarea "imediată" a unui celebru opozant al regimului venezuelean, Leopoldo Lopez, închis de trei ani.

"Venezuela trebuie să îi permită lui Leopoldo Lopez, un deținut politic să iasă din închisoare imediat", a scris liderul de la Casa Albă pe rețeaua de socializare.

El și-a completat mesajul cu o fotografie în care apare alături de Lilian Tintori, soția lui Leopoldo Lopez. 

Distribuind la rândul său postarea președintelui american, Lilian Tintori, care este de asemenea atletă, vedetă de radio și televiziune și activistă pentru drepturile omului, a scris: "Continuăm cu mai multă forță să ne cucerim libertatea!".

"Le-am vorbit (oficialilor americani — n.r.) despre criza umanitară cu care ne confruntăm în Venezuela și despre deținuții politici", a adăugat ea într-un alt mesaj, denunțând "dictatura" din țara sa.

Fondator al partidului de opoziție Voința Populară, Leopoldo Lopez a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru incitare la violență în timpul manifestațiilor împotriva guvernului venezuelean care s-au soldat cu 43 de morți în 2014.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel