Nouă criză economică. Tăriceanu: Trebuie să ne pregătim şi noi

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu

Călin Popescu-Tăriceanu, admite că există posibilitatea apariţiei unei crize economice la nivel mondial, având în vedere ciclicitatea evoluţiei economiei, iar în astfel de condiţii, în opinia liderului ALDE, primul lucru este "să conştientizezi acest risc, să fii pregătit, să nu fii luat prin surprindere". 

"Nu există un plan în momentul de faţă, că nimeni nu a făcut încă un plan la nivelul UE, dar a început să se discute chestiunea aceasta şi, având în vedere ciclicitatea evoluţiei economiei, e foarte posibil ca o astfel de criză să apară. În astfel de condiţii e bine să fii pregătit, să nu fii luat prin surprindere şi va trebui să discutăm cu specialiştii noştri pe care îi avem în domeniul economiei şi finanţelor, avem un coleg care este secretar de stat la Ministerul de Finanţe, va trebui să discutăm şi cu alţi analişti economici şi, în funcţie de asta, vom stabili, dacă este nevoie, şi un plan de măsuri, care poate să presupună diminuarea deficitului bugetar.

Diminuarea deficitului bugetar se poate face nu neapărat prin reducerea unor cheltuieli, s-ar putea să nu facem cheltuieli suplimentare faţă de cele din prezent. Deci, avem în vedere mai multe opţiuni, nu există neapărat acum ştirea 'Guvernul pregăteşte tăieri bugetare', că nu cred că va fi nevoie", a declarat Tăriceanu, marţi, după şedinţa Birourilor Politic Executiv şi Politic Central ale ALDE. 

"Trebuie să ne pregătim şi noi"

El a adăugat că, în momentul de faţă, când abia începe să se discute despre această problemă, "primul lucru este să conştientizăm acest risc, aşa cum probabil fac şi alţii, (...) şi trebuie să ne pregătim şi noi". Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că, în condiţiile apariţiei unei crize economice, nu e obligatoriu "să funcţionăm tot cu un deficit de 3%". 

"Nu e obligatoriu ca în perioada următoare să funcţionăm tot cu un deficit de 3%, putem să funcţionăm cu un deficit mai mic. Eu v-am enunţat problema de principiu, apoi măsura concretă trebuie luată pe baza unei analize, pe care noi nu avem aici posibilitatea să o facem, dar ca oameni responsabili de decizia politică trebuie să avem în vedere aceste lucruri şi o discuţie în mediul financiar-economic este necesară pe acest subiect", a mai spus Tăriceanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel