Lacul Pângăraţi - Sute de lebede şi raţe sălbatice iernează la noi

La fel ca în anii trecuți, pe lacul de acumulare de la Pângăraţi, sute de lebede şi raţe sălbatice iernează, spre bucuria localnicilor şi a turiştilor care vin să le fotografieze şi chiar să le aducă mâncare.

În migraţia lor, păsările au găsit aici o climă mai blândă, dar şi suficientă hrană, astfel că acestea au preferat să rămână pe luciurile de apă din Neamţ. Multe dintre exemplare s-au stabilit definitiv pe lacul de la Pângăraţi, dar o mare parte dintre lebede şi raţe revin aici doar iarna. Vestea că lacul a prins viaţă datorită acestor păsări i-a făcut pe turişti să vină pentru a le admira, iar unii chiar le hrănesc cu pâine.

Nu de puţine ori şi localnicii au adus saci cu boabe de porumb pentru a le suplimenta hrana în zilele geroase. Autorităţile monitorizează fenomenul având în vedere că în anii trecuţi au fost raportate cazuri de gripă aviară la câteva lebede găsite moarte. Populaţii mai mici de lebede şi raţe se găsesc şi pe lacul de la Vaduri şi pe râul Bistriţa. În fiecare an, reprezentanţii Asociaţiei Judeţene pentru Vânătoare şi Pescuit au efectuat verificări în teren pentru a descuraja braconarea păsărilor.

Lacul Pângăraţi, arie de protecţie specială avifaunistică

Lacul de la Pângăraţi este în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, fiind preluat, în noiembrie 2018, din administrarea Consiliului Judeţean. Din punct de vedere geografic, lacul Pângăraţi este situat la 15 kilometri distanţă de Piatra Neamţ spre Bicaz, la altitudinea de 370 metri, având la nord Munţii Stănişoarei şi la sud Munţii Gotmanu. Lacul s-a format în anul 1964 pe cursul superior al râului Bistriţa şi este primul lac de baraj amplasat în aval de hidrocentrala Dimitrie Leonida de la Stejaru.

Prin Hotărârea de Guvern 2151 din 2004, lacul Pângăraţi a fost desemnat ca fiind arie de protecţie specială avifaunistică, ce cuprinde luciul de apă al lacului desfăşurat pe o suprafaţă de 155 hectare. Lacul are o lungime maximă de 3,7 kilometri, o lăţime maximă de 730 metri şi o adâncime maximă de 14 metri. În lacul Pângăraţi trăiesc peşti din speciile oblete, scobar, clean, ştiuca, biban, caras, plătică şi roşioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel