Sunak pune presiune ca Zelenski să își poată susține discursul din finala Eurovision. Premierul britanic se declară „dezamăgit” de organizatori

FOTO: EBU
FOTO: EBU

Rishi Sunak este „dezamăgit” că președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu i s-a permis să adreseze un discurs la ediția Eurovision din acest an, a spus purtătorul de cuvânt al său.

Organizatorii - Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) - spun că ar încălca imparțialitatea politică, scrie BBC.

Dar Downing Street a spus că ar fi „potrivit” ca domnul Zelenski să vorbească, având în vedere invazia Rusiei.

Liderul laburist, Sir Keir Starmer, cere, de asemenea, ca liderului ucrainean să i se permită să țină un discurs.

Ucraina trebuia să găzduiască Eurovisionul din acest an, după ce a câștigat ediția de anul trecut.

S-a raportat că Zelenski a dorit să facă o apariție video la finala concursului, sâmbătă, în fața unei audiențe globale estimată de 160 de milioane.

Dar într-o declarație de joi, EBU a respins cererea președintelui ucrainean, în ciuda „intențiilor sale lăudabile”.

„Concursul Eurovision este un spectacol internațional de divertisment și este guvernat de reguli și principii stricte”, a adăugat acesta.

„Ca parte a acestora, una dintre pietrele de temelie ale concursului este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice posibilitatea de a face declarații politice sau similare în cadrul concursului”.

Valori și libertăți

EBU a adăugat că o agenție de design ucraineană a fost implicată în proiectarea lucrărilor de artă pentru eveniment și 11 artiști ucraineni, inclusiv câștigătorii de anul trecut, Kalush Orchestra, vor cânta.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al domnului Sunak a pus la îndoială decizia vineri, spunând: „Valorile și libertățile pentru care luptă președintele Zelenski și poporul Ucrainei nu sunt politice, sunt fundamentale”.

Purtătorul de cuvânt a susținut că organizatorii Eurovision „au recunoscut ei înșiși acest lucru anul trecut”, interzicând participarea artiștilor ruși.

Totuși, el a adăugat că premierul nu are de gând să intervină și să ceară radiodifuzorilor să se răzgândească.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat că finala concursului ar fi fost un „moment grozav” pentru ca Zelenski să se adreseze unui public numeros.

Dar vorbind cu PA Media, el a adăugat: „Înțelegem toată politica internă și abordarea nepărtinitoare a tuturor acestor lucruri, de aceea nu trebuie să forțăm prea mult”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel