Sucul natural care te poate ajuta să scapi de anemie

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Putem găsi portocale pe piață aproape tot anul, o veste bună pentru persoanele cu niveluri scăzute de fier.

Cel mai frecvent tip de anemie este anemia feriprivă, adică cea cauzată de lipsa de fier în organism. Aceasta prezintă o simptomatologie care este una dintre cele mai frecvente motive pentru a merge la medic. Deși există tratamente medicamentoase și multivitamine care acționează ca suplimente pentru a ameliora acest deficit, este important să știm ce alimente și băuturi ne ajută să recuperăm nivelurile adecvate de fier în mod natural.

Corpul uman nu produce fier în mod natural, dar vestea bună este că îl poate absorbi prin dietă: există alimente și băuturi care conțin fier în mod natural, în timp ce, în alte cazuri, acesta poate fi îmbogățit cu doze adăugate artificial, cum este cazul anumitor cereale.

Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei, o afecțiune cauzată de insuficiența de globule roșii sănătoase sau hemoglobină pentru a transporta oxigenul la țesuturile corpului. Aceasta este o patologie foarte comună în țările din lumea a treia, deși cifrele din țările dezvoltate cresc exponențial de ani buni.

Se estimează că prezența aproximativă a acestui mineral în corpul unui bărbat este de 3,8 grame și de 2,3 grame în cazul unei femei. Menținerea unui nivel optim de fier în organism este esențială deoarece acesta influențează funcții atât de importante precum circulația oxigenului, sinteza ADN-ului sau menținerea memoriei și a concentrării.

2. Sursa foto... (suc-de-portocale_40381700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Cum acționează vitamina C

Motivul pentru care este important să includem sucul de portocale în dietă se explică prin concentrația de vitamina C pe care o conține, deoarece contribuie la o absorbție mai mare și mai eficientă a fierului. Acest lucru a fost confirmat de un studiu recent realizat de Laboratorul de Nutriție Umană al ETH Zurich (Elveția).

Așa cum dezvăluie cercetarea, această proprietate a vitaminei se datorează formării unui chelat solubil la pH-ul intestinal, un efect pe care portocala îl împărtășește cu alți acizi precum cel citric sau tartaric. Astfel, s-a constatat că atunci când dieta este variată și include vitamina C, se poate observa o creștere a absorbției fierului cuprinsă între 15 și 20%.

Simptomele anemiei

Nivelul fierului se reglează homeostatic prin modificările în cantitatea absorbită de mucoasa intestinală. Când apare o perturbare în acest sens, simptomele sunt diverse, depinzând de cauza anemiei și de gravitatea acesteia.

Poate să se întâmple ca anemia să fie cauzată de o altă boală, mascând astfel simptomele. Având în vedere diversitatea menționată, cele mai comune simptome ar fi:

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Lipsă de aer
  • Piele palidă sau gălbuie
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Amețeli sau confuzie, potrivit 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel