SUA și Taiwanul răspund presiunilor Chinei asupra insulei și își consolidează relația

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite şi Taiwan au purtat discuţii vineri pe tema consolidării relaţiei lor economice în faţa presiunii crescânde asupra insulei a autorităţilor de la Beijing, consultări pe care partea taiwaneză le-a salutat drept un pas înainte cu succes, informează Reuters.

Discuţiile purtate sub auspiciile unui nou Dialog de parteneriat pentru prosperitate economică au avut loc virtual şi personal, conduse din partea SUA de către subsecretarul de stat Keith Krach, a cărui vizită la Taipei în septembrie a nemulţumit regimul de la Beijing.

Ministrul adjunct al afacerilor economice din Taiwan, Chen Chern-chyi, s-a aflat în fruntea unei delegaţii la Washington pentru discuţii.

Un comunicat al biroului reprezentativ al Taiwanului în capitala SUA informează că cele două părţi au semnat un memorandum de înţelegere pentru a stabili un "mecanism de dialog instituţionalizat".

"Ambele părţi au discutat, de asemenea, o gamă largă de subiecte, printre care ştiinţă şi tehnologie, restructurarea lanţului de aprovizionare, reţele 5G, revizuirea investiţiilor, infrastructură şi energie, securitatea sănătăţii la nivel global şi împuternicirea economică a femeilor", conform sursei citate.

Departamentul de Stat al SUA a informat că cei doi au fost de acord să negocieze un acord ştiinţific şi tehnologic pentru a "avansa înţelegerea şi colaborarea comună pe o gamă largă de subiecte ştiinţifice şi tehnologice". Discuţiile viitoare vor contribui la consolidarea relaţiei economice şi "a angajamentului nostru comun faţă de pieţele libere, antreprenoriat şi libertate", notează Agerpres.

Dialogul bilateral, despre care Taiwanul speră că ar putea conduce în cele din urmă la un acord de liber schimb, face parte din angajamentul sporit al SUA în relaţia cu Taipei sub administraţia preşedintelui american Donald Trump care nemulţumeşte Beijingul.

China susţine că Taiwanul, parte a teritoriului său, este condus democratic şi a reacţionat furios atunci când secretarul american pentru sănătate Alex Azar a vizitat Taipei în august, urmat de Krach în septembrie, trimiţând de fiecare dată avioane de luptă în apropierea insulei.

Azar a fost cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul după ce relaţiile dintre Washington şi Beijing s-au normalizat în 1979, iar Krach a fost oficialul cu rangul cel mai înalt din cadrul Departamentului de Stat care a vizitat insula în ultimele patru decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel