SUA denunță provocările Rusiei în estul Ucrainei

MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - 'Părăsiţi imediat ţara' / Fotografie creată de Lara Jameson, de la Pexels
MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim - 'Părăsiţi imediat ţara' / Fotografie creată de Lara Jameson, de la Pexels

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP, conform Agerpres.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore 'fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei', a declarat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

'Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică' la această criză gravă între Occident şi Rusia, 'suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Acuzații similare formulate joi

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU. Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită 'o ameninţare absolut inacceptabilă' asupra securităţii europene.

'Această criză nu este o criză ucraineană'

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor „au fost un licăr de speranţă”, a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, „deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală'.'Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă', a declarat şefa diplomaţiei germane.

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei „nu sunt încurajatoare până acum”.

'Vrem să discutăm în orice moment'

'Vrem să discutăm în orice moment' despre aceste subiecte cu Rusia, dar „nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună” în Europa, a afirmat ea.

Citește și: Ministrul ucrainean de externe: Ucraina nu plănuieşte niciun fel de operaţiuni ofensive în Donbas

Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, asigură că Ucraina nu pregăteşte niciun fel de operaţiuni ofensive în Donbas.

Ucraina nu pregăteşte niciun fel de operaţiuni ofensive în Donbas, scena unui conflict armat de opt ani între forţele proguvernamentale şi miliţiile separatiste, susţinute de Moscova, a ţinut să ofere asigurări vineri după-amiază şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, relatează Unian şi LB, citate de Agerpres.

Afirmaţiile survin în timp ce administraţiile separatiste din Doneţk şi Lugansk au declanşat sirenele de protecţie civilă, stârnind îngrijorarea localnicilor că trebuie să se evacueze în Rusia întrucât Kievul ar intenţiona să pornească o ofensivă.

"Infirmăm categoric toate informaţiile propagandei ruse despre pretinse operaţiuni ofensive ale Ucrainei"

'Infirmăm categoric toate informaţiile propagandei ruse despre pretinse operaţiuni ofensive ale Ucrainei sau orice fel de diversiune ori act de sabotaj la instalaţiile industriei chimice din regiune. Ucraina nu desfăşoară şi nu planifică astfel de acţiuni în Donbas. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel