EXCLUSIV  Statutul premierului Tudose. Adevărata replică pentru Dragnea

Ultimul interviu televizat al premierului Tudose din anul 2017 dă un semnal despre strategia  sa de poziționare politică, dar și despre situația din PSD. 

Interviul acordat RTV a fost una dintre rarele ocazii în care premierul se adresează națiunii, cu excepția mini-scenetelor din deschiderea ședințelor de guvern, menite să pună în evidență realizările Executivului sau să îl distanțeze pe Tudose de neîmplinirile miniștrilor.

Mi se pare important că premierul, a cărui imagine este proiectată pe peretele opus lui Liviu Dragnea de către presa anti-PSD/protestatari, a avut un discurs pe linie. Dacă în locul umorului cu care s-a făcut remarcat, Mihai Tudose strecura o gafă sau două de limbaj, puteai  să juri că vorbește Florin Iordache.

Semn că lecția Grindeanu a fost învățată și că premierul se ferește să dea prilejul unei moțiuni PSD sau ALDE. Să nu uităm că mai există și varianta retragerii miniștrilor lui Tăriceanu din Executiv, care ar forța coaliția să schimbe premierul. Mihai Tudose nu a lăsat anti-pesediștilor nici o potecuță pentru a pedala pe ideea rupturii din arcul guvernamental. Dar nici nu s-a abătut de la drumul trasat de partid.

Asta nu înseamnă că este pace în paradis. Premierul și-a precizat statutul și a făcut-o printr-un comentariu privind statutul Casei Regale.  

Ca să recapitulăm: Mihai Tudose nu poate face disidență în domeniul legilor Justiției, pentru că ar fi repudiat de majoritatea activului PSD și de miniștrii ALDE. Inițiativele personale cu care ar putea să ia fața electoratului nu au cum să bată programul de guvernare, mai optimist  decât cel mai optimiste scenarii economico-sociale. Așa-zisele replici aruncate lui Dragnea sunt doar un titlu momeală pentru click-uri. Dacă erau replici de teatru în timpul cenzurii, le aproba și Comitetul Central și Ministerul Culturii.

Premierul Tudose avea nevoie, pentru a putea asuma o poziție diferită de Dragnea,  de o temă asupra căreia să cadă de acord măcar o parte din PSD și care să nu implice costuri personale pentru activul partidului. Casa Regală a fost folosită pentru contraatac. În anii 90, poporul PSD se lupta cu Regele. În ciuda rondo-ului făcut de Iliescu și Năstase, la vârf, este imposibil ca la baza partidului să nu fi rămas sechele din copilăria democrației. În plus, poziția lui Tudose venea la câteva zile după ce Klaus Iohannis denunțase drept suspectă relația dintre PSD și Casa Regală, cimentând apropierea pe care o face Piața/presa între premier și președinție. Dacă această apropiere este doar imaginară nici nu contează: în comunicare, fie ea și politică, imaginea este realitatea.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel