Statut cadre militare. CCR, sesizată de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului (AP) sesizează Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea nr. 80/1995 referitoare la statutul cadrelor militare şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

"Referitor la critica de neconstituţionalitate a art. 61 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, modificată şi completată şi art. 15 alin. (2) din Legea nr. 80/1995, modificată şi completată, faţă de art. 16 şi art. 34 din Legea fundamentală apreciem că aceasta poate fi reţinută. Dispoziţiile legale criticate prin care se limitează acordarea dreptului la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 7 ani, datorită statutului special generat de situaţia militară a părintelui, faţă de celelalte categorii socio-profesionale pentru care se acordă concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani aduc atingere principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii", se arată în excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de AP şi postată pe site-ul acestei instituţii.

Conform sursei citate, principiul egalităţii în drepturi, înscris în Constituţie, presupune egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

În acelaşi sens este şi jurisprudenţa CCR prin care s-a statutat că "violarea principiului egalităţii şi nediscriminării există atunci când se aplică un tratament diferenţiat unor cazuri egale, fără să existe o motivare obiectivă şi rezonabilă sau dacă există o disproporţie între scopul urmărit prin tratamentul inegal şi mijloacele folosite", menţionează AP.

Prin jurisprundenţa CEDO s-a stabilit că diferenţa de tratament devine discriminare în sensul articolului 14 din Convenţia europeană a drepturilor omului numai atunci când autorităţile statale "introduc distincţii între situaţii analoage şi comparabile", fără ca acestea să se bazeze pe "o justificare rezonabilă şi obiectivă".

[citeste si]

"Astfel, stabilirea concediului şi indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani se aplică pentru toate persoanele asigurate, cu excepţia persoanelor care sunt cadre militare în activitate sau funcţionari publici cu statut special, fiind generată astfel o discriminare între cetăţeni pe criterii arbitrare", se arată în excepţia de neconstituţionalitate formulată de AP.

Potrivit sursei citate, prevederi din Constituţie consacră dreptul la pensie, concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private prevăzute de lege, iar dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap reprezintă una dintre aceste forme de asigurări sociale, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel