Șova, răspuns pentru Băsescu, privind vizita în China: Ponta nu avea nevoie de mandat

Mnistrul pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, a explicat, duminică seară, la Realitatea TV, de ce premierul Victor Ponta nu avea nevoie de un mandat din partea președintelui Traian Băsescu pentru vizita din China. 

"Ca să îi împrospătez memoria domnului preşedinte Băsescu, există o decizie a CCR care a pornit de la declaraţia 1 pe 2012 a camerelor reunite ale Parlamentului privind reprezentarea la Consiliul european. În acea decizie, care a fost considerată în favoarea preşedintelui Băsescu, s-a reţinut că la Consiliul European merge domnia sa şi, dacă e să meargă premierul, trebuie să aibă mandat din partea preşedintelui. De ce spun că a fost considerat în favoarea domniei sale? M-am uitat pe decizie şi am observat că patru judecători au susţinut această opinie, alţi patru au susţinut exact opinia contrară şi care se suprapunea pe opinia parlamentului. A mai fost al nouălea judecător care a formulat o opinie concurentă şi care finalmente a votat cu cei patru. Acea decizie la care face referire domnia sa se referă la mandatul pentru reprezentarea la Consiliul European, şi nu la un mandat general pe care ar fi trebuit să îl ia premierul pentru reprezentarea în relaţiile externe ale României", a declarat ministrul Şova, în cadrul emisiunii "Vocile străzii", de la Realitatea TV.

Premierul Ponta, primit în China la cel mai înalt nivel

În continuare, ministrul pentru Proiecte de Infrastructură a precizat și numărul delegațiilor care s-au aflat în vizită în statul asiatic.

"În China au fost două delegaţii. A fost o delegaţie a premierului, care s-a aflat în tunerul asiatic, Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan şi China, şi a existat o altă delegaţie pe care am avut onoarea să o conduc din care au făcut parte preşedinţi de consilii judeţene şi primari de municipii din România la un eveniment pe nivel de autorităţi locale. Premierul ne-a făcut onoarea de a ţine un discurs introductiv la deschiderea forumului, întărind astfel prezenţa României acolo. Premierul a fost primit în China la cel mai înalt nivel, atât de preşedintele Chinei, cât şi de premier", a mai  spus Şova.

Săptămâna aceasta, președintele Traian Băsescu a apreciat drept "catastrofal ca imagine şi eficienţă" turneul asiatic întreprins de premierului Victor Ponta, susținând, totodată, că şeful Guvernului a plecat fără mandat, deşi ar fi fost obligatoriu, având în vedere decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea externă ca atribut al şefului statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel