Simona Gherghe a răbufnit după un caz șocant

Cazul femeii din Mehedinţi care şi-a abandonat tripleții în maternitate a revoltat-o pe Simona Gherghe care a vorbit despre cele două Românii.

În urmă cu o lună, o femeie din Mehedinţi a născut tripleții, pe care le-a abandonat în spital, fără urmă de remuşcare. Mamă a altor şapte copii, fără nicio zi de şcoală şi trăind într-o sărăcie lucie, aceasta i-a readus aminte Simonei Gherghe cât de mare este difenţa, în România, între rural şi urban.

"România urbană e dintr-un cu totul alt film decât România rurală. De fapt, ce film... Un secol. Atât cred eu că desparte cele două Românii.

Priveam, deunăzi, câteva imagini cu niște proiecții spectaculoase, pe fațada Palatului Parlamentului. Eveniment fain, modern, avangardist. La câteva sute de kilometri distanță, într-un sat din Mehedinți, o femeie naște tripleți și fuge din spital. Trăiește din alocațiile celorlalți copii (șase la număr, trei ținuți acasă, alți trei înstrăinați ca niște saci de cartofi, pe la rude), într-o casă fără curent electric, apă sau canalizare.

[citeste si]

Ce au în comun tinerii de pe esplanada Casei Poporului și femeia care și-a lăsat copiii în spital? Aparent, nimic. Totuși și unii, și alții sunt cetățeni europeni, deși unii au obiceiuri occidentale, iar alții comportament de refugiați (mi-e teamă că-i jignesc pe aceștia din urmă). În 2015, în România, există sute de mii de oameni care trăiesc în evul mediu modern. Mulți analfabeți, cu wc în fundul curții, fără electricitate, fără apă caldă, în noroaie, căci la ei nu a mai ajuns asfaltul. Și cel mai grav, fără educație.

De 25 de ani, niciun guvern n-a reușit să reducă decalajul dintre sat și oraș. Pentru că cei care s-au perindat pe la putere n-au înțeles sau n-au vrut să înțeleagă că totul pornește de la educație. 

În România, învățământul e obligatoriu și gratuit doar pe hârtie. În realitate, mii de copii abandonează școala, încă din clasele primare, pentru că trebuie să muncească cot la cot cu părinții sau în unele cazuri în locul părinților.

Schimbarea României de aici ar trebui să pornească. De la sat. Până nu vom avea școli la țară cu dascăli pasionați, dedicați, bine plătiți, autorități locale determinate să schimbe lucrurile în comunitatea lor, zi de zi, România va continua să se zbată în mocirla asta a ignoranței. Iar noi, cu toții, nu vom fi altceva decât tinicheaua de la coada Europei, în care până și refugiații adevărați plâng, cînd își dau seama că au fost descărcați aici", a scris Simona Gherghe pe blogul său.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel