Santi Potros, liderul istoric al ETA , eliberat din închisoare

Liderul istoric al mişcării separatiste basce ETA, Santiago Arrospide Sarasola, alias Santi Potros, a fost eliberat duminică din închisoare.

Potros a fost condamnat în Spania mai ales pentru participarea la cel mai sângeros atentat comis de această grupare armată. El a stat 30 de ani după gratii, informează AFP.

Îmbrăcat într-o ţinută sport, el a părăsit în cursul dimineţii închisoarea Topas (din provincia Salamanca) cu un autoturism şi însoţit de trei persoane, fără să facă declaraţii presei. Santiago Arrospide Sarasola a fost condamnat în mai multe procese, primind în total aproape 3.000 de ani de închisoare, dar a fost eliberat după 30 de ani, perioada maximă de detenţie în Spania.

Eliberarea, critici intense

Principala sa condamnare a fost legată de participarea la atentatul cel mai mortal comis de ETA, respectiv atacul asupra magazinului Hipercor, soldat cu 21 de morţi pe 19 iunie 1987. Aflat în închisoare, Santiago Arrospide Sarasola s-a delimitat de ideologia ETA şi a dezaprobat atentatul cu maşină-capcană ce a ucis două persoane la aeroportul Madrid-Barajas în anul 2006.

Eliberarea sa din închisoare a stârnit critici intense din partea asociaţiilor victimelor atacurilor comise de ETA, preşedintele asociaţiei Platforma de ajutor a victimelor terorismului, Miguel Folguera, calificând-o drept un act de 'injustiţie'. Gruparea teroristă ETA a ucis în total 853 de persoane, conform datelor guvernului spaniol. După trei decenii de violenţe şi de campanie pentru independenţa Ţării Bascilor, ea a anunţat anul acesta în luna mai autodizolvarea sa.

Vezi și: Unul din ucigașii lui Marian Cozma, eliberat. Gest sfidător


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel