Rusia-Ucraina, CONFLICT. Ce spune ministrul Bogdan Aurescu

Marți, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, la DC News Live, despre criza din regiune - situația din Ucraina, atitudinea Rusiei, dar și intervențiile care se fac în Republica Moldova.

Mulți spun că de la Al Doilea Război Mondial încoace, Europa nu a mai trecut printr-o astfel de criză, nici măcar războaiele din fosta Iugoslavie nu ar fi avut un potențial atât de important ca lucrurile să scape de sub control.

Bogdan Aurescu a explicat cum vede această situație.

"Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina începând de după Summitul de la Vilnius... din noiembrie 2013... și aici fac o scurtă paranteză spunând că nu este lipsit de relevanță faptul că în perioada 21-22 mai are loc Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Nu putem face abstracție de efectele pe care le-a avut primul Summit față de situația de securitate din jurul nostru. De atunci și până acum a avut loc o criză fără precedent care a cunoscut un moment de vârf pe data de 18 martie 2014 cu ocuparea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și care s-a acutizat și mai mult în momentul în care evoluția de securitate a degenerat în estul Ucrainei. Fără îndoială că această evoluție de securitate a modificat în mod substanțial balanța de securitate în vecinătatea estică și în Marea Neagră. Din acest punct de vedere, pot spune că după ce criza din Ucraina s-a declanșat, 80% din timpul alocat de către diplomația română activităților diplomatice s-a centrat pe situația din Ucraina și efectele pe care le-a avut asupra securității din vecinătatea noastră.

Această situație a generat o serie de demersuri la care și România a participat activ - atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO. În cadrul UE, mă refer la efortul de adoptare al unui regim de sancțiuni care să aibă efecte asupra Federației Ruse. Discutam ieri la Oslo cu omologul meu norvegian despre regimul de sancțiuni. Norvegia nu este în UE, dar s-a aliniat regimului de sancțiuni decis față de Rusia. Amândoi considerăm că regimul de sancțiuni funcționează. Acum suntem în faza de după aranjamentul de la Minsk 2; primul nu a funcționat, nu a fost implementat. Toată comunitatea internațională este concentrată asupra acestui acord de la Minsk și asupra dificultăților care au apărut în punerea în practică a celor decise în februarie la Minsk. Regimul de sancțiuni trebuie să fie menținut până când prevederile acestui acord se vor implementa în totalitate", a spus ministrul Bogdan Aurescu la DC News Live.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel