Rusia, împinsă de la spate de China. Rușii sunt pe cale să realizeze „cea mai importantă expansiune militară” din perioada sovietică încoace

Un oficial american de rang înalt a avertizat vineri că China ajută Rusia să realizeze "cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil" la începutul războiului din Ucraina, relatează Agerpres, care citează AFP.

Statele Unite încurajează Beijingul să joace "un rol constructiv" în conflictul din Ucraina și speră că aliații lor se vor alătura acestui demers, a declarat oficialul, adăugând: "Sperăm că aliații noștri vor sprijini această poziție".

Americanii speră în special ca țările europene să exercite presiuni asupra Chinei pentru a reduce sprijinul său militar pentru Rusia.

Acest apel vine în contextul unei vizite programate a cancelarului german Olaf Scholz la Beijing, începând de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.

Cum ajută China Rusia. De la microcipuri la explozivi

Un alt oficial american de rang înalt a prezentat exemple concrete ale sprijinului Chinei pentru complexul militar-industrial rus, menționând achizițiile masive de componente electronice, mașini-unelte și explozivi chinezi de către Moscova, precum și colaborarea pentru producerea de drone în Rusia.

Informațiile obținute de administrația Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, "mai mult de 70% din importurile de mașini-unelte ale Rusiei au provenit din China", facilitând astfel producția de rachete balistice.

Printre furnizorii Rusiei, au fost menționate companii chineze precum Dalian Machine Tool Group.

Oficialii americani au mai indicat că diverse companii chineze au furnizat sisteme optice utilizate la tancurile rusești și au livrat motoare de drone și sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră către Rusia.

Statele Unite speră că prin convingerea Chinei să înceteze sprijinul militar acordat Rusiei, Ucraina va putea fi ajutată în conflictul său cu Rusia. Acest aspect a fost discutat recent într-o convorbire între președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel