Rtv: Vasile Blaga, acuzat că a luat 80.000 de euro mită în dosarul EADS

Vasile Blaga
Vasile Blaga

Potrivit unor extrase din dosarul procurorilor în afacerea EADS, difuzate miercuri de România Tv, Claudiu Florică, reprezentant al Fujitsu Siemens Computers, îl acuză pe fostul ministru de Interne Vasile Blaga că ar fi luat mită 80.000 pentru protejarea unor contracte. Liderul ACL respinge acuzațiile, pe care le califică "minciuni sfruntate".

Claudiu Florică este cel care i-a denunțat în dosarul Microsoft pe Dorin Cocoș, Dumitru "Niro" Nicolae, Gheorghe Ștefan "Pinalti" și Gabriel Sandu.. Declarațiile lui Florică din referatul DNA, conform România Tv:

  • "În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (...) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat".
  • "Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri.
  • "Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi să creeze o aparenţă justificativă pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de anchetă asupra persoanelor care au semnat contractul în anul 2004 şi o comisie de renegociere în care a numit persoane aflat în controlul său direct. (...)".
  • "Prin urmare, valoarea a fost redusă la 524 de milioane de euro, dar s-a păstrat mecanismul care permitea existenţa unei valori a contractului mult mai mare, (...) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau să fie plătite mitele către persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (...) În primăvara anului 2005, Claudiu Florică a menţionat mai multor apropiaţi că a fost înşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale".
  • "Claudiu Florică afirma că doar odată cu mutarea peste noapte a soţiei lui Vasile Blaga, fără niciun concurs, pe post de director la Direcţia Juridică a MEC în 2009, toate demersurile făcute de Claudiu Florică pentru blocarea (...) la contract, în valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate."

Vasile Blaga: Nu l-am văzut pe Florică în viața mea

În replică, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, în prezent co-președinte ACL, a declarat că acuzațiile lui Florică sunt minciuni, potrivit România Tv.

"În 2004 eu nu eram ministru de Interne. În 2005 am fost, iar eu am fost cel care a renegociat contractul. Deci nu aveam cum să mă întâlnesc eu cu acest domn Florică să negociez, pentru că nu ştiam cine ajungea ministru în 2005. Contractul este între EADS şi MAI. Nu e cu nicio firmă. Nu exista nicio posibilitate ca cineva, nu eu, oricine, din MAI, să favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treabă contractul EADS cu licenţele Microsoft. Contractul s-a negociat cu EADS de o comisie din MAI. Nu există nicio discuţie între MAI şi vreun subcontractor. E o minciună sfruntată, nu-l cunosc pe acest om, Claudiu Florică. Nu l-am văzut în viaţa mea", a declarat Vasile Blaga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel