Românii ținuți pe aeroportul din Mexic, ELIBERAȚI. Cinci dintre ei rămân BLOCAȚI. MAE vine cu precizări

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu precizări privind situația românilor blocați pe aeroportul din Cancun, Mexic.

Ministerul Afacerilor Externe precizează într-un comunicat de presă, că românii blocați pe aeroportul din Cancun au fost eliberați. Li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane tuturor cetățenilor români, cu excepția a cinci dintre ei, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale.

"Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane. Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.", precizează MAE într-un comunicat de presă.

 

Autoritățile din Mexic recunosc că au greșit

Potrivit MAE, autoritățile din Mexic au admis faptul că alertele de securitate ar trebui să aibă un caracter individual, nu unul general, evitându-se astfel situații precum cea în care au fost puși cetățenii români blocați pe aeroport.

"De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare.", subliniază MAE.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel