România, monitorizarea aerului. Cum eviți zonele poluate

Bogdan Cotigă / 06 noi 2018 / 14:39 Salveaza PDF Comentarii
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv

Un număr de 15 senzori amplasaţi în Bucureşti şi Ploieşti înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer, iar datele sunt disponibile publicului pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau în aplicaţia Airly pentru smartphone, prin intermediul primei reţele independente de monitorizare a calităţii aerului din România, se arată într-un comunicat de presă.

În prezent, Bucureşti este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor în suspensie (PM10 şi PM2.5), particule fine generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor, depăşesc constant nivelul maxim acceptat de legislaţie. Potrivit sursei citate, 14 din cei 15 senzori sunt instalaţi în Capitală şi măsoară nivelul emisiilor de particule în suspensie, PM 10, PM2.5 şi PM1. Legislaţia din România relevă faptul că nivelul particulelor în suspensie PM2,5 nu trebuie să depăşească valoarea anuală de 20 ug/ m3 pe an. Această ţintă trebuie atinsă, ca medie anuală, până în anul 2020. 'PM 2.5 sunt cele mai periculoase pulberi în suspensie detectabile în aer, în special în oraşele mari. Celulele de apărare ale organismului le confundă cu bacteriile şi încearcă să le omoare. Cum nu reprezintă bacterii, sistemul imunitar nu le poate 'ucide', iar rezultatul reprezintă o inflamaţie permanentă a ţesutului pulmonar. De regulă, aceste pulberi conţin şi substanţe active, care generează un proces de îmbolnăvire a plămânilor similar celui cauzat de fumat sau de îmbătrânire', se arată în comunicatul citat.

Oricine poate evita zonele poluate

Senzorii care formează prima reţea independentă de monitorizare a aerului din România înregistrează particulele în suspensie PM 10, PM 2.5, PM 1, temperatura, umiditatea din aer şi presiunea atmosferică. Pe baza acestor informaţii, aplicaţia poate realiza o prognoză a momentelor zilei când gradul de poluare este scăzut şi sunt recomandate plimbări în aer liber, pe bicicletă sau practicarea jogging-ului. Totodată, aplicaţia înregistrează şi un istoric al valorilor înregistrate. Astfel, utilizatorii pot evita anumite zone sau intervale orare când gradul de poluare este ridicat. Senzorii sunt produşi de o companie dedicată realizării unei reţele de monitorizare a calităţii aerului în Polonia. După mai multe campanii de conştientizare a surselor de poluare a aerului, firma poloneză a reuşit să amplaseze aproape 2.000 de senzori în propria ţară, una dintre cele mai poluate din Uniunea Europeană.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27