EXCLUSIV  ROBOTUL care face minuni la Sanador. Ce nu poate realiza mâna omului, pentru el... o nimica toată / video

Dr Bogdan Marțian a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews și DCMedical, despre sistemul chirurgical robotic de la Sanador, robotul DaVinci Xi, un sistem de ultimă generație. Cu ce se deosebește față de celelalte sisteme și cum ajută chirurgul și implicit pacientul, aflați în rândurile următoare.  

„Actualele instrumente robotice sunt articulate în toate direcțiile, astfel încât partea activă a instrumentului se poate mișca în orice direcție. Nu doar că reproduce mișcările naturale ale mâinii, ci depășește capacitatea de mișcare. Partea activă a robotului se extinde mai mult decât poate mâna, se poate răsuci mai mult de 360 de grade, ajunge până la 540 de grade, ceea ce mâna oricum nu poate să facă. Faptul că aceste instrumente sunt articulate permite accesul cu instrumentul în zone în care accesul laparascopic ar fi extrem de dificil”, a spus Dr Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador.

Sanador

„Imaginea este net superioară”, a continuat acesta, explicând ulterior: „E 3D high definition, care mărește de zece ori planul imaginii. În laparascopie, mărirea este de vreo patru ori. Există high definition și în laparascopie, există și 3D, dar e similar cu cel de la cinema, în care trebuie să pui ochelari speciali. La robot, nu este cazul, nu sunt folosiți ochelari speciali, ceea ce e un avantaj!”

Ulterior, a adăugat: „Nu există mână care să nu tremure un pic, chiar dacă e puțin sesizabil. Robotul este capabil, prin soft, să atenueze mișcarea, tremurul involuntar al mâinii și, atunci, toate gesturile făcute de instrumentul robotic sunt foarte precise, fără ezitări. E extrem de important, mai ales atunci când se lucrează pe structuri delicate sau periculoase.” „Există un soft care atenuează vibrațiile involuntare și atunci mișcarea e precisă”, a subliniat acesta. 

„Nu trebuie să înțelegem robotul ca în sensul clasic de robot, cel industrial, care e programat să facă anumite gesturi pe care le repetă la infinit. Nu. Este un complex de instrumente în care mișcarea este generată de către chirurgul operator, iar mișcarea e trimisă din unitatea de comandă către brațele robotului”, a precizat Bogdan Marțian.

Dr Bogdan Marțian a vorbit, în cadrul interviului, despre chirurgia robotică, ce presupune deschiderea unui astfel de centru de chirurgie robotică, dar și în ce specialități medicale se pot face intervenții robotice la Sanador. Emisiunea a fost transmisă simultan pe paginile de Facebook și canalele de YouTube ale DC News și DC Medical, dar și pe DC News TV. Ea va putea fi urmărită și în linkul de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel